Eläkkeen hakeminen toisesta maasta

Haetko eläkettä ulkomailta ja asut Suomessa vai oletko kerryttänyt eläkettä työnteosta Suomessa ja asut ulkomailla? Ota selvää, miten haet eläkettä.

Näin haet eläkettä ulkomailta, kun asut Suomessa

  1. Voit hakea EU- ja Eta-maasta sekä Sveitsistä, Britanniasta ja sosiaaliturvasopimusmaasta ansaittua eläkettä samalla hakemuksella, jolla haet eläkettä Suomesta. 
  2. Täytä eläkehakemus asiointipalvelussamme aikaisintaan 6 kuukautta ennen toivottua eläkkeen alkamisajankohtaa. Huom! Jos haet eläkettä sosiaaliturvasopimusmaasta, Eläketurvakeskus (ETK) lähettää sinulle täytettäväksi sosiaaliturvasopimuksen mukaisen hakemuslomakkeen.
  3. Asiointipalvelussamme olevalla U-liitteellä, Asuminen ja työnteko ulkomailla, annat tarkemmat tiedot ulkomailla olostasi, esimerkiksi tiedot työnantajasta ja ulkomaan työskentely- ja asumisajat. U-liite kannattaa täyttää huolellisesti, koska tiedot välitetään aina ulkomaille ja antamillasi tiedoilla on vaikutusta tietojesi käsittelyaikaan ulkomailla.
  4. Varma toimittaa eläkehakemuksesi liitteineen (U-liite ja mahdolliset muut liitteet, esimerkiksi työtodistukset) Eläketurvakeskukseen.
  5. Eläketurvakeskus huolehtii eläkehakemuksesi ja liitteiden lähettämisestä EU- ja Eta-maihin, Sveitsiin, Britanniaan sekä sosiaaliturvasopimusmaihin.
  6. Ulkomaan eläkelaitos käsittelee ja ratkaisee eläkehakemuksesi oman lainsäädäntönsä mukaisesti ja pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja. Eläkepäätös ulkomailta lähetetään suoraan sinulle.

Lisätietoja ulkomaan eläkkeen hakemisesta löydät löydät Työeläke.fi:n sivuilta

Täytä eläkehakemus Varma Asioinnissa

Tarkista mihin ryhmään asuinmaasi kuuluu eläkkeen hakemisen kannalta

Asuinmaasi vaikuttaa siihen, miten sinun tulee menetellä, kun haluat hakea eläkettä. Tarkista listasta, mitkä maat ovat EU-/Eta-maita ja mitkä sosiaaliturvasopimusmaita. Lue hakemisohje sen mukaan, asutko EU- tai Eta-maassa, sosiaaliturvasopimusmaassa, Sveitsissä tai Britanniassa, jossain muussa maassa.

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari, Viro, Islanti, Liechtenstein ja Norja

Australia, Chile, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Korea, Quebec ja Yhdysvallat

Näin haet eläkettä Suomesta, kun asut ulkomailla

1. Eläkkeen hakeminen Suomesta EU- tai Eta-maahan, sosiaaliturvasopimusmaahan, Sveitsiin tai Britanniaan

Hae eläkettä asuinmaasi eläkeviranomaiselta. Ilmoita hakemuksella, että olet työskennellyt myös Suomessa. Asuinmaasi viranomainen toimittaa hakemuksesi käsiteltäväksi Suomeen ja saat päätöksen Suomesta.

2. Eläkkeen hakeminen Suomesta johonkin muuhun maahan

Jos asut maassa, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, voit hakea Suomesta työeläkettä. Täytä suomalaista työeläkettä varten tarkoitettu hakemuslomake ja palauta se Varmaan. Jos et tiedä omaa eläkelaitostasi, palauta hakemus Eläketurvakeskukseen. 

Voit käyttää paperilomaketta tai verkossa täytettävää ja tulostettavaa hakemuslomaketta. Lomakkeet löydät osoitteesta tyoelake.fi sivun alatunnisteesta ja valikosta.

Hakemuksen käsittelyä tarvitsemme asuinmaasi paikallisen viranomaisen tai muun virallisen tahon myöntämän todistuksen, otteen tai muun virallisen selvityksen, josta ilmenevät luotettavasti

  • henkilötietosi
  • kansalaisuutesi 
  • asuinmaasi.

Jos haet perhe-eläkettä, liitä mukaan edellä mainittujen lisäksi asuinmaasi virallisen tahon vahvistama:

  • avioliittotodistus
  • tieto avioliiton voimassolosta edunjättäjän kuolinhetkellä
  • edunjättäjän kuolintodistus
  • lesken työeläkkeen määrä/arvio lesken työeläkkeen määrästä edunjättäjän kuolinhetkellä.

Jos yhteistaloudessa asuneet avopuolisot ovat asuneet ulkomailla ainakin osan leskeneläkkeen saamisedellytyksenä olevasta vähintään viiden vuoden asumisajasta, on eläkkeenhakijan esitettävä eläkelaitokselle perhe-eläkkeen hakemisen yhteydessä riittävä selvitys ulkomailla tapahtuneesta yhteisasumisesta. Selvityksenä voisi olla esimerkiksi kyseisen maan toimivaltaisen viranomaisen todistus edunjättäjän ja lesken asumisesta.

Tarkista, mihin ryhmään asuinmaasi kuuluu eläkkeen hakemisen kannalta

Apua asiasi hoitamiseen löydät Tyoelake.fi:n sivulta

Ulkomailla olon vaikutukset eläkkeisiin ja etuuksiin

Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa työeläkkeesi määrään. Ulkomailla asuminen otetaan huomioon Kelan kansaneläkettä laskettaessa.

Ulkomailta maksettava eläke voi vaikuttaa muihin etuuksiisi, esimerkiksi työttömyyspäivärahaan. Lisätietoja ulkomaan eläkkeen vaikutuksista saat eläkkeesi tai etuutesi maksajalta.

Blogi: Huomioi nämä 5 asiaa, jos suunnittelet muuttoa ulkomaille eläkkeellä

Saitko postia 'orange kuvert' Ruotsin eläkeviranomaiselta? Tutustu eläkeotteen lukuohjeeseen

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • tehdä eläkehakemuksen
  • täyttää U-liitteeseen ulkomailla oleskelun tiedot
  • seurata hakemuksesi etenemistä
  • lähettää ja vastaanottaa viestejä.
Kirjaudu Varma Asiointiin