Eläkkeen hakeminen toisesta maasta

Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa työeläkkeen määrään.

Ulkomailla olon vaikutukset eläkkeisiin ja etuuksiin

Ulkomailla työskentely voi vaikuttaa työeläkkeesi määrään. Ulkomailla asuminen otetaan huomioon Kelan kansaneläkettä laskettaessa.

Ulkomailta maksettava eläke voi vaikuttaa muihin etuuksiisi, esimerkiksi työttömyyspäivärahaan. Lisätietoja ulkomaan eläkkeen vaikutuksista saat eläkkeesi tai etuutesi maksajalta.

Näin haet eläkettä ulkomailta

  1. Voit hakea EU- ja Eta-maasta sekä Sveitsistä, Britanniasta ja sosiaaliturvasopimusmaasta ansaittua eläkettä samalla hakemuksella, jolla haet eläkettä Suomesta. Jos sinulle on kertynyt eläkettä jostain muusta maasta, hae eläke suoraan siitä maasta.  
  2. Täytä eläkehakemus asiointipalvelussamme aikaisintaan 6 kuukautta ennen toivottua eläkkeen alkamisajankohtaa. Huom! Jos haet eläkettä sosiaaliturvasopimusmaasta, Eläketurvakeskus (ETK) lähettää sinulle täytettäväksi sosiaaliturvasopimuksen mukaisen hakemuslomakkeen.
  3. Asiointipalvelussamme olevalla U-liitteellä, Asuminen ja työnteko ulkomailla, annat tarkemmat tiedot ulkomailla olostasi, esimerkiksi tiedot työnantajasta ja ulkomaan työskentely- ja asumisajat. U-liite kannattaa täyttää huolellisesti, koska tiedot välitetään aina ulkomaille ja antamillasi tiedoilla on vaikutusta tietojesi käsittelyaikaan ulkomailla.
  4. Varma toimittaa eläkehakemuksesi liitteineen (U-liite ja mahdolliset muut liitteet, esimerkiksi työtodistukset) Eläketurvakeskukseen.
  5. Eläketurvakeskus huolehtii eläkehakemuksesi ja liitteiden lähettämisestä EU- ja Eta-maihin, Sveitsiin, Britanniaan sekä sosiaaliturvasopimusmaihin.
  6. Ulkomaan eläkelaitos käsittelee ja ratkaisee eläkehakemuksesi oman lainsäädäntönsä mukaisesti ja pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja. Eläkepäätös ulkomailta lähetetään suoraan sinulle.

Lisätietoja ulkomaisista eläkeasioista löydät Työeläke.fi:n sivuilta.

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • tehdä eläkehakemuksen
  • täyttää U-liitteeseen ulkomailla oleskelun tiedot
  • seurata hakemuksesi etenemistä
  • lähettää ja vastaanottaa viestejä.
Hoida asiasi verkossa