Eläkkeensaaja

Ajankohtaista

Muistithan palauttaa asumisilmoituksen?

Jos asut pysyvästi ulkomailla etkä ole vielä palauttanut Varmasta saamaasi asumisilmoitusta, palauta lomake meille tai vahvista asumisilmoitus verkossa viimeistään 17.3.2017. Jollei asumisilmoitus tai vahvistus saavu meille määräpäivään mennessä, eläkkeen maksu keskeytyy 1.4. alkaen. Maksu jatkuu heti, kun olemme saaneet ilmoituksesi.

Haluatko korottaa eläkkeesi veroprosenttia?

Pidätämme eläkkeistä veroa verottajan ilmoittaman vuoden 2017 veroprosentin mukaan helmikuusta alkaen. Voit halutessasi itse korottaa verottajan ilmoittamaa vuoden 2017 veroprosenttiasi verkkopalvelussamme. Korotus ehtii helmikuun eläkkeeseen, jos korotat veroprosenttiasi viimeistään 25.1.2017.

Korota veroprosenttia

Vuodenvaihteen kirjeiden postitus eläkkeensaajille on alkanut joulukuun puolivälissä

Varman eläkkeensaajat saavat joulun tienoilla henkilökohtaisen kirjeen, jossa kerrotaan indeksitarkistetun eläkkeen ja veron ennakonpidätyksen määrä 1.1.2017 alkaen, vuonna 2016 maksettujen eläkkeiden yhteismäärä ja pidätetty vero sekä eläkkeiden maksupäivät vuonna 2017.

Maksussa olevat työeläkkeet nousevat noin 0,59 % työeläkeindeksin tarkistuksen vuoksi tammikuun 2017 alussa.

Lähetämme joka vuosi vuodenvaihteen kirjeen liitteenä asumisilmoituksen täytettäväksi pysyvästi ulkomailla asuville eläkkeensaajillemme. Ilmoitus kannattaa palauttaa meille täytettynä ja allekirjoitettuna mahdollisimman pian, jotta eläkkeen maksu ei keskeytyisi. Asumisilmoitus on palautettava meille, vaikka olosuhteet eivät olisi muuttuneet edellisvuodesta. Asumisilmoituksen voi nyt ensimmäistä kertaa vahvistaa verkkopalvelussamme, mikä nopeuttaa asumisilmoituksen käsittelyä. Ulkomailla asuvat eläkkeensaajamme voivat käyttää verkkopalveluamme, jos heillä on kirjautumiseen tarvittavat suomalaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Työeläkkeet nousevat noin 0,6 % ensi vuoden alussa

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut 27. lokakuuta työeläketurvaa koskevat indeksit vuodeksi 2017.

Työeläkeindeksi on ensi vuonna 2534. Työeläkeindeksi nousee noin 0,6 % vuoteen 2016 verrattuna. Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet. Työeläkeindeksiä laskettaessa palkkojen muutoksen osuus on 20 % ja hintojen muutoksen osuus 80 %.

Lue lisää STM:n tiedotteesta.

Uusia palveluja Varman ulkomailla asuville eläkkeensaajille

Myös ulkomailla asuvat eläkkeensaajamme pääsevät 16.4.2016 alkaen kirjautumaan suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella omiin eläketietoihinsa, muuttamaan tili- ja yhteystietojaan sekä tulostamaan todistuksia. Kirjaudu omiin tietoihisi.

Lue lisää uusista verkkopalveluista (pdf)

Ajankohtaista

Näin pidät omat tietosi ajan tasalla

Verkkopalvelussamme voit katsella ja muuttaa omia eläketietojasi helposti ja turvallisesti. Pääset palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Palvelu avautuu heti eläkkeen maksun alettua.

Eläketilin muutos

Palvelussa voit vaihtaa tilin, jolle maksamme eläkkeesi. Jos et pääse kirjautumaan palveluun, voit ilmoittaa uuden tilinumerosi alla olevalla lomakkeella, vapaamuotoisella kirjeellä tai faksilla. Tilinmuutosta ei voi hoitaa puhelimitse tai sähköpostitse, sillä tilinmuutosilmoituksessa täytyy olla eläkkeensaajan allekirjoitus.

Tulosta tilinmuutoslomake (pdf)

Osoitteenmuutos

Jos muutat, saamme yleensä uuden kotimaan osoitteesi suoraan väestörekisteriviranomaisilta. Ulkomailla asuvien eläkkeensaajien osoitetietoja emme kuitenkaan saa automaattisesti viranomaisilta. Siksi sinun on tärkeää ilmoittaa uusi osoitteesi eläkemaksuosastollemme, jos asut ulkomailla.Voit muuttaa osoitteesi itse verkkopalvelussamme, jos sinulla on kirjautumiseen tarvittavat suomalaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesta sähköpostitse, kirjeitse, faksilla tai alla olevalla suojatulla sähköisellä lomakkeella.

Ilmoita ulkomaan osoitteen muutoksesta

Katso ja muuta tietojasi

 • Seuraava eläke
 • Maksetut eläkkeet 12 kk
 • Tilinumeron muutos
 • Yhteystietojen muutos
 • Veroprosentin korotus
 • Eläketodistuksen tulostus
Omiin tietoihin

Eläkkeen maksupäivät

 • Työeläkkeet maksetaan etukäteen jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä, jolloin pankit ovat auki.
 • Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke on nostettavissa vasta seuraavana arkipäivänä.

Eläkelakien mukaan työeläkkeet voidaan maksaa vain kerran kalenterikuukaudessa. Maksupäivää ei voida siirtää edellisen kuukauden puolelle, sillä oikeus eläkkeeseen syntyy kuukausittain.

Todistukset eläkkeistä

Verotoimistossa, Kelassa tai sosiaaliviranomaisten kanssa asioidessasi saatat joutua esittämään todistuksia eläkkeestäsi. Verkkopalvelussamme voit tulostaa todistuksen kuukausieläkkeesi määrästä sekä kuluvana tai edellisenä vuonna maksetusta eläkkeestä. Jos sinulla ei ole verkkopalveluun kirjautumisessa tarvittavia pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit tilata todistuksen alla olevalla lomakkeella.

Tilaa todistus

Jos tarvitset vieraskielisen eläketodistuksen, ota yhteyttä osoitteeseen:
Varma
Eläkemaksut
PL 3
00098 VARMA tai
sähköpostiosoitteeseen: elakkeenmaksu@varma.fi.

 

Tulosta eläketodistus

Kirjautuneena verkkopalveluumme voit tulostaa todistuksen

 • kuukausieläkkeesi määrästä 
 • kuluvana vuonna maksetusta eläkkeestä
 • edellisenä vuonna maksetusta eläkkeestä
Tulosta todistus

Työeläkekortti

Lähetämme eläkeläisalennuksiin oikeuttavan työeläkekortin postitse kotiin noin kahden viikon kuluessa eläkepäätöksen antamisesta. Saat työeläkekortin Varmasta, jos olemme myöntäneet sinulle

 • vanhuuseläkkeen
 • varhennetun vanhuuseläkkeen Työeläkekortti
 • pysyvän täyden työkyvyttömyyseläkkeen tai
 • työttömyyseläkkeen.

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, osa-aikaeläkettä, osatyökyvyttömyyseläkettä sekä kuntoutustukea tai perhe-eläkettä saavilla ei ole oikeutta työeläkekorttiin, koska kortin voivat saada vain täydellä eläkkeellä olevat henkilöt.

Työeläkekortti on nykyään kolmikielinen ja toimii todisteena eläkkeellä olosta myös ulkomailla. Jos sinulla ei vielä ole tällaista korttia, voit tilata sen meiltä. Voit tilata uuden kortin myös, jos aiemmin saamasi kortti on kadonnut tai vioittunut.

Tilaa työeläkekortti