TyEL-maksut ja maksaminen

TyEL-maksu perustuu maksettuihin palkkoihin. Saamme palkkatiedot tulorekisteristä ja laskemme TyEL-maksun niiden mukaan. Varmasta saat kilpailukykyisen asiakashyvityksen, koska olemme vakavaraisin eläkeyhtiö. Asiakashyvitys alentaa TyEL-maksua.

Paljonko on TyEL-maksu 2023?

TyEL-perusmaksu vuonna 2023 on 25,30 % työntekijöiden palkoista, ja siihen lisätään työeläkeyhtiökohtainen hoitokustannusmaksu.

Osan TyEL-maksusta maksaa työntekijä itse. Pidätä työntekijän osuus hänen palkastaan. Työntekijän osuus työeläkemaksusta on:

 • 17–52-vuotiailla 7,15 % palkasta
 • 53–62-vuotiailla 8,65 % palkasta
 • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 % palkasta.

Työntekijä maksaa korotettua maksua työntekijän 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta sen kalenterikuukauden loppuun, jona työntekijä täyttää 63 vuotta.

Oman yrityksesi maksuprosentin löydät Varma Asioinnista: Vakuutukset > Ennusteet ja raportit > Tee uusi ennuste.

Katso taulukko, johon olemme koonneet vakuuttamisen maksuprosentit ja rajamäärät

TyEL-maksun määräytyminen muuttui 1.1.2023

TyEL-maksuihin tuli vuoden 2023 alusta alkaen uusia työeläkeyhtiökohtaisia eroja. Lue aiheesta tarkemmin uutisestamme:

Muutoksia TyEL-maksujen määräytymiseen – Varman tehokkuus ja vakavaraisuus hyödyttävät suoraan asiakkaitamme

Mitkä ovat TyEL-maksun maksutavat?

TyEL-vakuutusmaksujen maksutavat ovat hetilasku ja koontilasku. Maksutapa kannattaa valita sen mukaan, kuinka monta kertaa kuussa palkkoja maksetaan.

Hetilasku on hyvä vaihtoehto, jos palkkoja maksetaan kerran kuukaudessa. Lähetämme laskun heti kun olemme saaneet palkkatiedot tulorekisteristä. Laskun eräpäivä on 21 päivää laskun lähetyspäivästä.

Koontilasku on järkevin tapa, jos palkkoja maksetaan useita kertoja kuukaudessa. Lähetämme laskun kerran kuukaudessa yhden kuukauden aikana ilmoitetuista palkkatiedoista. Esimerkiksi tammikuun aikana maksetuistua palkoista lähetämme laskun helmikuun alkupuolella. Laskun eräpäivä on 21 päivää laskun lähetyspäivästä.

Näet nykyisen maksutavan Varma Asioinnissa. Siellä voit myös muuttaa maksutapaa.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Voinko saada maksuaikaa TyEL-laskulle?

Tuemme sinua elämän sekä yrityksesi muuttuvissa ja yllättävissä käänteissä. Jos olet joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeessa, voit hakea laskulle maksuaikaa Varma Asioinnissa. Maksuaika on viivästyskorollista (10,5 % vuonna 2023). ,Varman omat perintäneuvottelijat hakevat kanssasi parhaan ratkaisun maksutilanteeseesi. Ota rohkeasti ajoissa yhteyttä! Maksumuistutuksen lähettämisestä perimme 40 euron perintäkulun.

Hae maksuaikaa Varma Asioinnissa

Voinko saada alennusta TyEL-maksuun?

TyEL-maksusta voidaan antaa alennusta asiakashyvitysten muodossa. Asiakashyvitystä kertyy jokaiselle TyEL-asiakkaallemme vakavaraisuutemme ansiosta. Varman asiakashyvitykset ovat alan parhaimmistoa, sillä olemme vakavaraisin työeläkeyhtiö. Saat siis Varmasta edullisen TyEL-vakuutuksen.

Maksoimme vuoden 2022 TyEL-vakuutusmaksujen asiakashyvitykset 7.3.2022. Asiakashyvitykset käytetään tavallisesti tuleviin TyEL-maksuihisi. Näet Varma Asioinnissa asiakashyvityksesi määrän ja miten se on käytetty.

Lue lisää asiakashyvityksistä

Tarkastele asiakashyvityksiäsi Varma Asioinnissa

Miten voin seurata ja ennustaa TyEL-maksuja?

Varma Asioinnin työkalujen avulla voit esimerkiksi ennustaa tulevia TyEL-maksuja ja seurata toteutuneita maksuja kirjanpidon tukena. Selkeä ja helppokäyttöinen Varma Asiointi on aina avoinna.

Varma Asioinnin Ennusteet ja  raportit -osiossa voit arvioida tulevaa TyEL-maksua ja koota tiedot esimerkiksi tilinpäätöstä varten. Tiedot tilinpäätökseen -välilehdeltä saat helposti tiedot TyEL-vakuutusmaksuista ja -laskutuksesta kirjanpidon avuksi. Voit hyödyntää niitä esimerkiksi kuukausittaisessa täsmäytyksessä tai välitilinpäätöksessä. Palvelusta näet TyEL-maksutiedot edellisen vuoden ja kuluvan vuoden osalta. Näet myös laskutettujen TyEL-laskujen ja maksettujen suoritusten yhteissumman.

Vuositason tiedot -välilehdellä voit seurata budjetin toteutumista ja tehdä loppuvuodesta arvion tilinpäätöstä varten. Palvelusta näet kuluvan vuoden TyEL-palkat ja -maksut. Voit tehdä arvion koko vuoden TyEL-maksusta ja maksuprosentista. Palvelusta näet myös asiakashyvityksen.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Viisi syytä valita Varman TyEL-vakuutus

 1. Saat Varmasta edullisen TyEL-vakuutuksen, sillä olemme vakavaraisin työeläkeyhtiö. Tämän vuoksi kykenemme antamaan erinomaiset alennukset TyEL-maksuihin.
 2. Varman asiakkaana saat käyttöösi selkeän ja helppokäyttöisen Varma Asiointi -palvelun. Yhdessä palvelussa hoidat näppärästi sekä TyEL-vakuuttamiseen ja -maksuihin että työkykyjohtamiseen liittyvät asiat. Varma Asiointi on aina auki, joten voit hoitaa vakuutukseesi liittyviä asioita vaikka älypuhelimellasi silloin kun sinulle sopii. Jos sinulla on myös Varman YEL-vakuutus, hoidat siihen liittyvät asiat kätevästi samassa palvelussa.
 3. Varma on tulevaisuuden tekijöiden kumppani. Asiakkaidemme palkitsemat asiantuntijamme tukevat sinua yrityksesi muuttuvissa ja yllättävissä käänteissä. Ystävällinen asiakaspalvelumme on helposti ulottuvillasi puhelimessa, chatissa ja Varma Asioinnissa.
 4. Varmalla on omat asiantuntevat perintäneuvottelijat, jotka saavat jatkuvasti valtavan paljon kiitosta asiakkailtamme. Jos sattuisit joskus olemaan joustavien maksuaikajärjestelyjen tarpeessa, voit huoletta olla yhteydessä. Löydämme yhdessä ratkaisun tilanteeseesi!
 5. Varmassa työeläkemaksusi ovat erinomaisessa hoidossa, sillä sijoitustoimintamme on tuottavaa ja turvaavaa. Varma on myös vastuullisuuden edelläkävijä: voit luottaa siihen, että samalla kun pidämme huolta sinun ja työntekijöidesi eläketurvasta, huomioimme niin ympäristön, työntekijämme kuin tulevat sukupolvetkin.

Ota TyEL-vakuutus Varmasta

Apua asiointiin

Hoida TyEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • tarkastella TYEL-vakuutuksen laskuja ja laskuerittelyjä
 • tarkastella ansioita työntekijöittäin
 • lähettää meille viestejä ja liitteitä suojatussa yhteydessä
 • tehdä arvioita TyEL-maksuista.
Kirjaudu Varma Asiointiin