Sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja?

Työnantajana sinulla on velvollisuus huolehtia työntekijöidesi eläketurvasta. Tilanteen mukaan voit olla joko sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja.

Sopimustyönantajaksi kutsutaan työnantajaa, joka on tehnyt sopimuksen TyEL-vakuutuksesta työeläkeyhtiönsä kanssa. Sopimustyönantajana saat rahanarvoisia etuja, kuten pienemmän vakuutusmaksun ja alennusta vakuutusmaksuista asiakashyvityksinä.

Katso, kuinka paljon maksat TyEL-vakuutusmaksua sopimustyönantajana

Sopimustyönantajana saat myös käyttöösi sähköisen asiointipalvelumme Varma Asioinnin, jossa voit hoitaa työeläkevakuutusasiasi silloin kun sinulle parhaiten sopii.

Tutustu Varma Asiointiin

Jos sinulla ei ole sopimusta työeläkeyhtiön kanssa, sinut lasketaan tilapäiseksi työnantajaksi. Kummassakin tapauksessa sinulla on työnantajana samat velvollisuudet huolehtia työntekijäsi työtapaturma- ja eläkevakuutuksista sekä ilmoittaa työntekijöiden palkat tulorekisteriin.

Lue lisää palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

Kuka voi toimia tilapäisenä työnantajana?

Sinä tai yrityksesi voi toimia tilapäisenä työnantajana, jos

  • et työllistä ketään vakituisesti ja
  • työntekijöillesi maksetut palkat ovat puolen vuoden aikana alle 9 822 euroa (2024).

Mitä velvollisuuksia tilapäisellä työnantajalla on?

Tilapäisenä työnantajana sinulla on samat velvollisuudet kuin millä tahansa työnantajalla:

Myös tilapäisen työnantajan on ilmoitettava kaikki palkat tulorekisteriin palkkailmoituksella. Erona sopimustyönantajaan on se, että tilapäisellä työnantajalla ei ole TyEL-vakuutusnumeroa eli eläkejärjestelynumeroa. Palkkailmoituksen maksajan tiedoissa sinun on kerrottava olevasi tilapäinen työnantaja.

Lue lisää, miten tilapäinen työnantaja ilmoittaa palkat tulorekisteriin

Kuinka paljon tilapäinen työnantaja maksaa TyEL-maksua?

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksu on 26,12 prosenttia (2024) työntekijöiden palkoista, ja se sisältää hoitokustannusmaksun. Tilapäisen työnantajan maksuprosentti on hieman korkeampi kuin sopimustyönantajalla, ja se on samansuuruinen kaikissa työeläkeyhtiöissä.

Olet aina tervetullut TyEL-sopimusasiakkaaksemme

Vaikka maksamasi palkat jäisivät rajan alle tai työllistät tilapäisesti, voit silti tehdä TyEL-vakuutussopimuksen. Varmassa sopimustyönantajan TyEL-perusmaksu vuonna 2024 on 25,12 % työntekijöiden palkoista, ja siihen lisätään työeläkeyhtiökohtainen hoitokustannusmaksu. Lisäksi sopimustyönantajana saat vuosittain alennusta vakuutusmaksuista asiakashyvitysten muodossa sekä pääsyn sähköiseen asiointipalveluumme Varma Asiointiin.

Jos haluat siirtyä sopimusasiakkaaksi, täytä vakuutushakemus verkossa tai pyydä meiltä tarjous.

Sopimustyönantajan TyEL-vakuutus tuo etuja

Olet sopimustyönantaja, kun olet tehnyt vakuutussopimuksen työeläkeyhtiön kanssa. TyEL-vakuutussopimus tulee tehdä, kun sinulla tai yritykselläsi on vähintään yksi työntekijä jatkuvassa työsuhteessa tai kuuden kuukauden aikana työntekijöillesi maksetut palkat ovat yli 9 822 euroa (2024).

Kuinka paljon sopimustyönantaja maksaa TyEL-vakuutusmaksua?

Sopimustyönantajan TyEL-maksu on 25,12 prosenttia työntekijöiden palkoista, ja siihen lisätään työeläkeyhtiökohtainen hoitokustannusmaksu. Sopimustyönantajan TyEL-maksu on pienempi kuin tilapäisellä työnantajalla.

Sopimustyönantaja saa monia etuja verrattuna tilapäiseen työnantajaan:

  • Sopimusasiakkaana saat asiakashyvityksiä. Asiakashyvitys on jokavuotinen alennus vakuutusmaksuihin. Lue lisää asiakashyvityksistä.
  • Saat käyttöösi sähköisen asiointipalvelumme Varma Asioinnin. Varma Asioinnissa voit esimerkiksi hoitaa TyEL-vakuutukseen ja -laskuihin liittyviä asioita, kuten tilata maksutodistuksen tai pyytää maksuaikaa. Tutustu Varma Asiointiin.
  • Pääset hyödyntämään Varma Akatemia -verkko-oppimisympäristöämme, josta löydät työkykyaiheisia verkkokursseja, podcasteja ja webinaaritallenteita. Sisällöistä on iloa ja hyötyä niin yrittäjälle, työnantajalle kuin työntekijöillekin. Lue lisää Varma Akatemiasta.

Ota TyEL-vakuutus verkossa

Kiinnostuitko TyEL-sopimusasiakkuudesta? Kerromme mielellämme lisää!

Pyydä tarjous