YEL-vakuutuksen päättäminen

Kun työskentelysi yrittäjänä loppuu, hae YEL-vakuutuksesi päättämistä. YEL-vakuutus voidaan päättää takautuvasti. Voit hakea YEL-vakuutuksen päättämistä myös etukäteen. YEL-vakuutuksen viimeinen voimassaolopäivä on viimeinen työskentelypäiväsi.

Lähetä meille päättämishakemus

Hae YEL-vakuutuksesi päättämistä, kun työskentelysi yrittäjänä loppuu. YEL-vakuutus voidaan päättää takautuvasti tai etukäteen. YEL-vakuutus päätetään viimeiseen työskentelypäivääsi.

Työskentelyllä tarkoitetaan tässä yhteydessä varsinaista yrittäjänä työskentelyä ja yritystoimintaa. Jos siis lopetat yrityksesi, ei esimerkiksi lopettamiseen liittyviä paperitöitä enää katsota yrittäjänä työskentelyksi.

Helpoimmin teet päättämishakemuksen Varma Asioinnissa: YEL-vakuutus > Vakuutuksen tiedot > Päätä vakuutus. Kun olet lähettänyt hakemuksen, otamme asiasi käsittelyyn ja pyydämme sinulta tarvittaessa lisätietoja. Lähetämme sinulle päätöksen vakuutuksen päättämisestä.

Kirjaudu Varma Asiointiin ja tee päättymishakemus

Muista itse hakea YEL-vakuutuksen päättämistä. Varma ei voi päättää YEL-vakuutustasi esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallitukseen tekemäsi yrityksen lopettamisilmoituksen perusteella.

Jos tarvitset apua oikean päättämispäivän määrittämisessä, voit aina olla yhteydessä asiantuntijoihimme.

Lähetä viesti Varma Asioinnissa

Missä tilanteissa YEL-vakuutus päätetään?

YEL-vakuutus päätetään, kun työskentelysi yrittäjänä päättyy. Työskentely voi päättyä joko kokonaan tai työskentelyyn voi tulla pidempi tauko. YEL-vakuutuksen voi päättää tarvittaessa myös takautuvasti.

Pidempi tauko voi tulla esimerkiksi jos jäät vanhempainvapaalle, menet suorittamaan asepalvelusta tai ryhdyt opiskelemaan kokoaikaisesti. Joskus työskentely keskeytyy esimerkiksi pitkän sairausloman vuoksi.

Vakuutus voidaan päättää, jos katkos työskentelyssä kestää noin neljä kuukautta. Kun jatkat työskentelyä, ota uusi YEL-vakuutus siitä päivästä alkaen, kun työskentelysi jälleen jatkuu.

Ota uusi YEL-vakuutus

Joskus työskentely ei pääty kokonaan, mutta vähenee niin paljon, että työpanos jää alle YEL-työtulominimin (9 010,28 € vuonna 2024). YEL-vakuutus päätetään silloin siihen päivään, josta lähtien työskentely on vähentynyt alle minimitason. Huomaa kuitenkin, että yrittäjän verotettava tulo, nostetun palkan määrä tai palkan nostamatta jättäminen eivät yksin tarkoita, että YEL-työtulo jäisi alle minimirajan.

Vastuullasi on ilmoittaa työpanoksessasi tapahtuvista pidempiaikaisista muutoksista. Ilmoita meille, kun esimerkiksi liikevaihtosi tai työtuntisi vähenee.

Lue lisää YEL-työtulosta

Jos toiminnan jatkuvuudesta ei ole varmuutta, vakuutuksesi voidaan päättää. Toiminnan selkeästä päättymisestä kertoo esimerkiksi kaluston myynti tai toimitilan vuokrasopimuksen irtisanominen. Jos yritystoimintasi myöhemmin jatkuukin, ota uusi YEL-vakuutus.

Ota uusi YEL-vakuutus

Vakuutuksen päättäminen tulee ajankohtaiseksi myös silloin, jos myyt yrityksesi osakkeita ja omistusosuutesi yhtiössä jää 30 prosenttiin tai sen alle. Jos jatkat työskentelyä yrityksessä, tulee yrityksen vakuuttaa sinut TyEL-vakuutuksessaan.

Lue lisää YEL-vakuuttamisesta eri yhtiömuodoissa

Kun jäät vanhuuseläkkeelle, YEL-vakuutuksesi päätetään automaattisesti eläkkeesi alkamista edeltävään päivään. Vahvistus YEL-vakuutuksen päättymisestä on vanhuuseläkepäätökselläsi. Tällöin sinun ei tarvitse erikseen päättää YEL-vakuutusta.

Lue lisää vanhuuseläkkeen hakemisesta

Jos lopetat yrittäjänä työskentelyn jo ennen kuin jäät vanhuuseläkkeelle, ilmoita asiasta Varmaan ennen eläkehakemuksen tekoa.

Jos jatkat yrittäjänä työskentelyä vanhuuseläkkeen rinnalla, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Lue lisää YEL-vakuuttamisesta eläkkeen rinnalla.

Tutustu työeläke-etuuksia käsitteleviin esitteisiin sekä eläkeaiheisiin webinaaritallenteisiin

Mitä tapahtuu maksetuille vakuutusmaksuille YEL-vakuutuksen päättyessä?

YEL-vakuutusmaksu lasketaan siltä ajalta, kun vakuutus on voimassa. Jos olet esimerkiksi jo maksanut YEL-maksusi koko kalenterivuodelta eli ajalta 1.1.–31.12., mutta vakuutuksesi päättyykin jo 30.11., palautamme sinulle joulukuun osuuden YEL-maksusta. Muista ilmoittaa palautusta varten meille tilinumerosi tai yrityksesi tilinumero.

Jos et ole vielä vakuutuksen päättyessä maksanut kaikkia YEL-maksuja vakuutuksen voimassaoloajalta, laskutamme ne sinulta normaalisti. Jos tarvitset loppumaksulle maksuaikaa, voit pyytää sitä Varma Asioinnissa.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Missä tilanteissa YEL-vakuutusta ei päätetä?

Kaikissa tilanteissa YEL-vakuutusta ei ole syytä päättää, vaikka työskentelyssä tapahtuisi isompiakin muutoksia. Vastuullasi on ilmoittaa meille pidempiaikaisista muutoksista työpanoksessasi. Joskus sopiva ratkaisu on hakea joustoa eli maksaa 10-20 % pienempää YEL-maksua tai muuttaa eräkuukausia. Klikkaa alla olevia otsikoita ja lue neuvoja yleisimpiin tilanteisiin.

YEL-vakuutus on henkilökohtainen ja yksi vakuutus kattaa kaiken työskentelysi yrittäjänä. Tarvitset vain yhden YEL-vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. Jos lopetat työskentelysi yhdessä yrityksistäsi, mutta jatkat työskentelyä toisessa, YEL-vakuutusta ei päätetä.

YEL-vakuutusta ei myöskään päätetä, kun työskentely katkeaa lyhyeksi ajaksi esimerkiksi kesäloman tai lyhyen sairastamisen vuoksi. Vaikka YEL-vakuutuksesi ei päättyisi sairastamisen vuoksi, voit silti olla oikeutettu Kelan sairauspäivärahaan.

Lue lisää yrittäjän sairauspäivärahasta Kelan sivuilta

Jos lopetat palkan nostamisen yrityksestäsi tai nostat vähemmän palkkaa, se ei ole peruste YEL-vakuutuksen päättämiselle. Vakuuttamisvelvollisuutesi määritellään työpanoksesi arvon perusteella. Verotettava tulosi tai yrityksen voiton/tappion määrä ei ole ainoa peruste vakuutuksen päättämiselle.

Lue lisää YEL-työtulon määrittämisestä

Kausiluonteista, vuodesta toiseen jatkuvaa yrittäjätoimintaa pidetään yhdenjaksoisena, vaikka kalenterivuoden aikana toiminta olisi keskeytynyt useammaksikin kuukaudeksi. Esimerkiksi kesäisin kioskia pitävän yrittäjän toiminta voidaan katsoa jatkuvaksi toiminnaksi.

Jos tiedät yritystoimintasi jatkuvan, tulee YEL-vakuutuksesi olla voimassa ympäri vuoden, vaikka toimisit yrittäjänä vain osan vuodesta. Ota kausiluonteisuus huomioon työtuloa määritellessäsi. Voit myös valita vakuutusmaksut erääntymään niinä kuukausina, jolloin työskentelet.

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • hakea muutosta YEL-työtuloosi
  • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
  • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.