Vanhuuseläke

Työeläkkeen vanhuuseläke on mahdollinen oman alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Eläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättämistä. Yrittäjä voi jatkaa toimintaansa eläkeaikana, mutta YEL-vakuutus päättyy eläkkeeseen.  Mitä pitempään jatkat työelämässä, sitä enemmän sinulle kertyy eläkettä.

Milloin vanhuuseläkkeelle?

Kun eläkeaika koittaa iän perusteella ja päätät työuraasi, työeläkkeenä voit hakea vanhuuseläkettä. Alin eläkeikäsi riippuu syntymävuodestasi. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle oman valinnan mukaan aikaisintaan alimman eläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. 1958 syntyneen alin eläkeikä on 64 v ja 1959 syntyneen alin eläkeikä on 64 v 3 kk. Tammikuussa 1959 syntyneen vanhuuseläke voi alkaa 1.5.2023 alkaen.

Eläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhteesi päättyy tai on päättynyt. Yrittäjänä voit jatkaa toimintaasi eläkeaikana, mutta YEL-vakuutuksesi päätetään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun. Vapaaehtoinen YEL-vakuutus on mahdollinen eläkeaikanakin. 

Vanhuuseläke

Indeksikorotus vuodenvaihteessa 2022/2023

Eläkettä korotetaan vuosittain työeläkeindeksillä tammikuun alussa. Kun eläkettä myönnetään, kertyneen eläkkeen määrä tarkistetaan palkkakertoimella vastaamaan myöntöhetken tasoa.

 • Jos eläke alkaa 1.12.2022, sen määrä tarkistetaan palkkakertoimella 2022 tasoa vastaavaksi. Tammikuun alussa eläkkeeseen tehdään työeläkeindeksillä tarkistus 2023 tasoa vastaavaksi. Työeläkeindeksin korotus on 6,8 %. Laskurilla voit etukäteen tarkistaa, kuinka korotus vaikuttaa eläkkeesi määrään.
 • Jos eläke alkaa 1.1.2023, sen määrä tarkistetaan palkkakertoimella 2023 tasoa vastaavaksi. Palkkakertoimen korotus on 3,8 %.

Tutustu työeläkeindeksiin ja palkkakertoimeen

Kansaneläkkeen vanhuuseläke

Kansaneläke täydentää työeläkettä. Kansaneläke on mahdollinen, jos työeläkkeesi jää Kelan määrittämän tulorajan alle. Kelan vanhuuseläke on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille. Ennen 65 vuoden ikää kansaneläke voidaan myöntää varhennettuna vanhuuseläkkeenä tai vanhuuseläkkeenä pitkäaikaistyöttömälle.  Vuonna 1958 syntyneellä työttömän vanhuuseläkkeen ikäraja on 64 vuotta. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työ- että kansaneläkkeen. 

Lue Kelan sivuilta kansaneläkkeen määrästä ja maksamisesta.

Tarkista eläkelaskurilla eläkeikäsi

Voit itse valita eläkkeelle siirtymisen ajankohdan. Se voi olla aikaisintaan alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Jos olet syntynyt 1962 tai aiemmin, alin eläkeikäsi on jo vahvistettu. Nuorempien eläkeiät ovat ennusteita. Mitä pitempään teet töitä, sitä suuremmaksi eläkkeesi määrä kasvaa. Ylin eläkeikä tarkoittaa ikää, jolloin eläkkeen kertyminen päättyy, vaikka työ jatkuisi.

Selvitä eläkeikäsi eläkelaskurilla

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen

Asiointipalvelussa voit etukäteen laskettaa arvion vanhuuseläkkeesi määrästä. Arvion laskettaminen ei ole mahdollista enää eläkehakemuksen tekemisen jälkeen.

Laske eläkearvio Varma Asioinnissa

Näin haet vanhuuseläkettä

 1. Päätä milloin haluat siirtyä eläkkeelle.
 2. Sovi työsuhteen päättymisestä hyvissä ajoin. Työsuhteen pitää päättyä ennen eläkkeen alkamista. Huomaa, että eläke ei voi alkaa keskellä kuukautta, vaika työsi päättyisi ennen kuukauden viimeistä päivää. Ylimmän eläkeiän täyttäneelle eläke voidaan myöntää, vaikka työsuhde jatkuisikin.
 3. Hae eläkettä 2 viikkoa ennen aiottua eläkkeelle siirtymistä. Jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla, hae eläkettä aikaisintaan 6 kuukautta ennen eläkkeen alkamista ja täytä myös U-liite, Asuminen ja työnteko ulkomailla.
 4. Saat lopullisen eläkepäätöksen vasta sitten, kun työnantaja on ilmoittanut työsuhteen päättymispäivän ja palkkatiedot tulorekisteriin.
 5. Saat viestin päätöksen valmistumisesta ja näet päätöksen sähköisessä arkistossa. Jos et valinnut sähköistä asiakkuutta, saat päätöksen postitse kotiosoitteeseesi.

Täytä sähköinen eläkehakemus

Tee eläkehakemus asiointipalvelussa. Samalla kertaa voit hakea myös kansaneläkettä ja ulkomaan eläkettä. Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, voit täyttää hakemuksen 6 kuukautta etukäteen. U-liite, asuminen ja työnteko ulkomailla, on tarpeen täyttää, vaikka et vielä hakisi ulkomaan eläkettä. U-liitteen tietojen perusteella selvitetään ulkomailla olosi vaikutus työ- ja kansaneläkkeeseen.

Ota hakemusta varten esille IBAN-tilinumerosi, sitä kysytään hakemuksessa. Hakemuksessa kysytään myös, milloin lopetat työnteon. Sinun ei tarvitse liittää hakemukseen irtisanoutumisilmoitusta. Voit ennen täyttämistä selailla sähköistä hakemusta ja tarkistaa, mitä tietoja tarvitset.

Kun valitset sähköisen asiointitavan, saat päätöksesi sähköiseen arkistoosi. Kun päätös on valmis, saat siitä heräteviestin. Sähköisessä arkistossa voit tarkastella omia asiakirjojasi.

Tee vanhuuseläkehakemus Varma Asioinnissa

Eläkepäätös vanhuuseläkkeestä

Saat yleensä ensin väliaikaisen päätöksen hakemukseesi. Keskimääräinen käsittelyaika vaihtelee, mutta tällä hetkellä se on neljä päivää. Väliaikainen päätös annetaan ennen kuin kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat asiat ovat tiedossa, esimerkiksi viimeinen palkkasi.  Lopullisessa eläkepäätöksessä on otettu huomioon kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat tekijät, muun muassa lykkäyskorotus. 

Päätöksen mukana saat ohjeen, johon on kerättynä eläkkeensaajalle tärkeitä asioita. Ohjeessa muistutetaan uuden verokortin hankkimisesta eläkettä varten mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eläke on alkanut.

Näet päätöksesi asiointipalvelun sähköisessä arkistossa, jos valitset sähköisen asioinnin. Muussa tapauksessa päätös lähetetään postitse kotiosoitteeseesi.

Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun on juuri saanut vanhuuseläkepäätöksen? Viisi vastausta tuoreelle vanhuuseläkeläiselle

Eläkeaikainen työ ja ylin eläkeikä

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeen rinnalla, voit hakea eläkkeen tästä osuudesta aikaisintaan 68 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen (1958 syntynyt 69 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen). Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa, vaikka haet eläkeaikaisesta työstäsi eläkkeen. Eläkkeen kertyminen kuitenkin päättyy. Ylin eläkeikä eli eläkkeen kertymisen pääteikä riippuu syntymävuodestasi. Eläkeaikaisesta työstä kertynyttä eläkettä haet vanhuuseläkehakemuksella.

Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle

Löydät tarkempaa tietoa työnteosta eläkkeen rinnalla Työnteko eläkkeellä -sivulta.

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • laskettaa etukäteen arvion eläkkeesi määrästä
 • täyttää vanhuuseläkehakemuksen 
 • seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä
 • katsoa päätöksesi sähköisessä arkistossa
 • käyttää eläkkeensaajan palveluja, kun päätös on annettu
 • lähettää ja vastaanottaa viestejä ja liitteitä.

 

Kirjaudu Varma Asiointiin