Vanhuuseläke

Työeläkkeen vanhuuseläke on mahdollinen oman alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Eläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättämistä. Yrittäjä voi jatkaa toimintaansa eläkeaikana, mutta YEL-vakuutus päättyy eläkkeeseen.  Mitä pitempään jatkat työelämässä, sitä enemmän sinulle kertyy eläkettä.

Milloin vanhuuseläkkeelle?

Kun eläkeaika koittaa iän perusteella ja päätät työuraasi, työeläkkeenä voit hakea vanhuuseläkettä. Alin eläkeikäsi riippuu syntymävuodestasi. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle oman valinnan mukaan aikaisintaan alimman eläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. 1957 syntyneen alin eläkeikä on 63 v 9 kk ja 1958 syntyneen alin eläkeikä on 64 v.

Eläkkeen saaminen edellyttää, että työsuhteesi päättyy tai on päättynyt. Yrittäjänä voit jatkaa toimintaasi eläkeaikana, mutta YEL-vakuutuksesi päätetään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun. Vapaaehtoinen YEL-vakuutus on mahdollinen eläkeaikanakin. 

Kansaneläke täydentää työeläkettä. Kansaneläke on mahdollinen, jos työeläkkeesi jää Kelan määrittämän tulorajan alle. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työ- että kansaneläkkeen. 

Lue Kelan sivuilta kansaneläkkeen määrästä ja maksamisesta.

Vanhuuseläke

 

Tarkista eläkelaskurilla eläkeikäsi

Voit itse valita eläkkeelle siirtymisen ajankohdan. Se voi olla aikaisintaan alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Jos olet syntynyt 1962 tai aiemmin, alin eläkeikäsi on jo vahvistettu. Nuorempien eläkeiät ovat ennusteita. Mitä pitempään teet töitä, sitä suuremmaksi eläkkeesi määrä kasvaa. Ylin eläkeikä tarkoittaa ikää, jolloin eläkkeen kertyminen päättyy, vaikka työ jatkuisi.

Eläkelaskuri Varma Asioinnissa

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen

Asiointipalvelussa voit etukäteen laskettaa arvion vanhuuseläkkeestäsi. Arvion laskettaminen ei ole mahdollista enää eläkehakemuksen tekemisen jälkeen.

Laske eläkearvio Varma Asioinnissa

Täytä sähköinen eläkehakemus

Tee eläkehakemus asiointipalvelussa noin 2 viikkoa ennen aiottua eläkkeelle siirtymistä.  Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, voit täyttää hakemuksen 6 kuukautta etukäteen. Täytä silloin myös U-liite, Asuminen ja työnteko ulkomailla. U-liite on tarpeen täyttää, vaikka et vielä hakisi ulkomaan eläkettä. U-liitteen tietojen perusteella selvitetään ulkomailla olosi vaikutus työ- ja kansaneläkkeeseen.

Ota hakemusta varten esille IBAN-tilinumerosi, sitä kysytään hakemuksessa. Hakemuksessa kysytään myös, milloin lopetat työnteon. Sinun ei tarvitse liittää hakemukseen irtisanoutumisilmoitusta. Voit ennen täyttämistä selailla sähköistä hakemusta ja tarkistaa, mitä tietoja tarvitset.

Valitse sähköinen asiointitapa ja saat päätöksesi sähköiseen arkistoosi. Kun päätös on valmis, saat siitä heräteviestin. Sähköisessä arkistossa voit tarkastella omia asiakirjojasi.

Tee vanhuuseläkehakemus Varma Asioinnissa

Eläkeaikainen työ ja ylin eläkeikä

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeen rinnalla, voit hakea eläkkeen tästä osuudesta aikaisintaan 68 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen. Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa, vaikka haet eläkeaikaisesta työstäsi eläkkeen. Eläkkeen kertyminen kuitenkin päättyy. Ylin eläkeikä eli eläkkeen kertymisen pääteikä riippuu syntymävuodestasi. Eläkeaikaisesta työstä kertynyttä eläkettä haet vanhuuseläkehakemuksella.

Löydät tarkempaa tietoa työnteosta eläkkeen rinnalla Työnteko eläkkeellä -sivulta.

Työttömän vanhuuseläke

62-vuotias pitkään työttömänä ollut työntekijä voi saada vanhuuseläkkeen ennen alinta vanhuuseläkeikää, jos hän on syntynyt 1957 ja hänellä on oikeus työttömyyspäivärahan lisäpäiviin. Työttömän vanhuuseläkkeen määrä vastaa työeläkeotteella ilmoitettua kertyneen eläkkeen määrää. Työttömän vanhuuseläkettä haetaan vanhuuseläkehakemuksella.

Työttömän eläketurva

Eläkepäätös vanhuuseläkkeestä

Saat yleensä ensin väliaikaisen päätöksen hakemukseesi. Keskimääräinen käsittelyaika vaihtelee, mutta tällä hetkellä se on neljä päivää. Väliaikainen päätös annetaan ennen kuin kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat asiat ovat tiedossa, esimerkiksi viimeinen palkkasi.  Lopullisessa eläkepäätöksessä on otettu huomioon kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat tekijät, muun muassa lykkäyskorotus. 

Päätöksen mukana saat ohjeen, johon on kerättynä eläkkeensaajalle tärkeitä asioita. Ohjeessa muistutetaan uuden verokortin hankkimisesta eläkettä varten mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eläke on alkanut.

Jos valitset sähköisen asioinnin, näet päätöksesi asiointipalvelun sähköisessä arkistossa. Muussa tapauksessa päätös lähetetään postitse kotiosoitteeseesi.

 

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • laskettaa etukäteen arvion eläkkeesi määrästä
  • täyttää vanhuuseläkehakemuksen Hakemukset ja ilmoitukset -sivulla
  • seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä
  • katsoa päätöksesi sähköisessä arkistossa
  • käyttää eläkkeensaajan palveluja, kun päätös on annettu
  • lähettää ja vastaanottaa viestejä ja liitteitä.

 

Hoida asiasi verkossa