Nya företagare
Arbetspensionsförsäkringen för företagare är företagarens viktigaste försäkring. Se närmare om du behöver en FöPL-försäkring och hur du fastställer din arbetsinkomst.
Arbetspensionsförsäkringen för företagare är företagarens viktigaste försäkring. Se närmare om du behöver en FöPL-försäkring och hur du fastställer din arbetsinkomst.
Räkna ut hur inkomsterna påverkar din sociala trygghet och uppskatta försäkringsavgifternas storlek.
AnvisningarFöPL-arbetsinkomsten har varit i kraft i 2 år. I uträkningen av utkomstskyddet för arbetslösa antas att personen inte har barn att försörja. I kalkylen ingår en uppskattning av livslängdskoefficientens inverkan. Personen är bosatt i Finland. Skyddskalkylerna grundar sig endast på denna försäkring och är riktgivande. Pensionskalkylerna beräknas i dagens värde i fråga om köpkraft.
En företagare har rätt till sjukdagpenning om han eller hon är arbetsoförmögen på grund av sjukdom och före det har verkat som anställd eller företagare i förvärvsarbete i minst 3 månader. Om arbetsvillkoret inte uppfylls kan man få sjukdagpenning först när arbetsoförmågan fortgått utan avbrott i 10 dagar. En företagare har rätt att få arbetslöshetsersättning om han eller hon blir arbetslös efter avslutad företagsverksamhet. Villkoret för inkomstrelaterad dagpenning är att företagaren är medlem i en arbetslöshetskassa. FöPL-försäkringsavgiften kan betalas av företagaren själv eller av företaget. Avgiften är en i beskattningen avdragsgill utgift för bägge. FöPL ger trygghet också vid arbetsoförmåga och familjeförsörjarens död. FöPL-pensionen är ålderspensionen enligt den arbetsinkomst du anger.
Den nedre åldersgränsen för ålderspension höjs stegvis till 65 år. På ditt pensionsutdrag ser du hurdan pension du tjänat in. Du kan ansöka om pension två veckor innan du går i pension.
Det är möjligt att ta ut partiell ålderspension redan före åldern för ålderspension. Den är 25 % eller 50 % av den intjänade pensionen och åldergränsen är 61 år. Om pensionen börjar före åldern för ålderspension, görs för uttaget en minskning i pensionen. Denna minskning är bestående.
Arbetslivpension är möjlig vid nedsatt arbetsförmåga om du har fyllt 63 år och har utfört tungt arbete i minst 38 år.
Arbetspensionsrehabilitering är det första alternativet, om din arbetsförmåga är hotad på grund av sjukdom. Vi kan stödja en företagares fortsättning i arbetslivet genom att vi beviljar näringsunderstöd för omstrukturering av företagsverksamheten eller för gundande av ett nytt företag. Med arbetsprövning kan vi stödja en återgång till arbetet efter en sjukperiod. Diskutera med din läkare och begär att läkaren skriver ett B-utlåtande för din rehabiliteringsansökan.
Invalidpensionen kan vara full pension eller delpension eller tidsbestämd pension, dvs. rehabiliteringsstöd. Sjukdom är huvudorsak till pensionen. En uppskattning om pensionsbeloppet får du genom vår webbtjänst. Arbetslivspensionen är möjlig om man vid 63 års ålder i 38 år utfört tungt arbete och om arbetsförmågan är nedsatt.
För barn under 18 år och för efterlevande make är familjepension möjlig om eventuell familjeförsörjare avlidit. I familjepensionen för efterlevande make finns tilläggsvillkor som gäller bland annat det år äktenskapet ingåtts.
Du kan lämna in ansökningarna genom skyddad e-post.
När du bor och bedriver företagsverksamhet i Finland ska du försäkra dig enligt FöPL. En försäkring enligt FöPL är obligatorisk också om du bor utomlands eller arbetar tillfälligt utomlands men du omfattas av den sociala tryggheten i Finland.
Läs mer: FöPL vid arbete utomlands (pdf)