Mitä sukulaiset kyselevät eläkealalla työskentelevältä?

Työeläkealalla työskentely ei yleensä saa aikaan mitään erityistä kuhinaa lähipiirissä, eikä puhelin pirise sukulaisten kysymysten takia. Mutta välillä oma eläkeaika tai eläkekertymä tulee mieleen, ja silloin läheiset ottavat mielellään yhteyttä tuttuun asiantuntijaan.

Koostin blogiini eläkkeen kertymiseen, eläkearvioihin, eläkkeen hakemiseen ja työeläkekorttiin liittyviä kysymyksiä, joita sukulaiset ja ystävät tiedustelevat eläkealalla työskentelevältä.

Moi! En tiedä keneltä mä tällaista kysyisin, mutta ihmetyttää kun kesätyön palkasta on pidätetty työeläkemaksuja. Kun mähän olen alaikäinen enkä mikään eläkeläinen. T. Milja-serkku

Eläkettä alkaa kertyä työntekijälle 17 vuoden iästä alkaen ja yrittäjälle 18 vuoden iästä alkaen. Eläkettä kertyy palkasta pidätettävästä työeläkemaksusta. Keskimääräinen työeläkemaksu vuonna 2024 on 24,81 prosenttia, josta työntekijän osuus on 17–52-vuotiailta 7,15 prosenttia, 53–62-vuotiailta 8,65 prosenttia ja 63 vuotta täyttäneillä 7,15 prosenttia.

Eläkettä kertyy 1,5 prosenttia vuodessa 17–52-vuotiaille ja 63 vuodesta eteenpäin ja 1,7 prosenttia vuodessa 53–62-vuotiaille. Tämä laki on voimassa vuoteen 2025 saakka.

Lue lisää työeläkeotteesta, josta voit seurata eläkkeen kertymistä.

Terveisiä mökiltä! Nyt alkaa kyllä olla sellainen fiilis, että olisin valmis jäämään eläkkeelle. Mietin, että kannattaisiko minun jäädä ennen kesää jo eläkkeelle niin voisin olla täällä koko kesän? Vai pidänkö vain lomat kesällä ja jään sitten vuodenvaihteessa vanhuuseläkkeelle, kun Marjukka-tätikin jää? Vaikuttaakos tuollainen lyhyt työpätkä enää eläkkeeseen? Mökkiterveisin Leo-setä

Yli oman alimman eläkeiän työskentely kannattaa, koska lykkäyskorotus suurentaa eläkettä 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jonka siirrät eläkkeelle jäämistä yli alimman eläkeikäsi. Jos siis jatkaa työskentelyä esimerkiksi vuoden yli oman alimman eläkeiän, saa eläkkeeseen korotusta 12 x 0,4 prosenttia eli 4,8 prosenttia. Jos Leo-sedän kertynyt eläke olisi 2 000 euroa, eläkkeen lykkääminen vuodella korottaisi eläkettä 96 euroa (2 000 euroa x 4,8 prosenttia). Jos hän jatkaisi työskentelyä tämän ajan, eläkettä kertyisi tietysti lisää työskentelystä ja myös siihen osaan eläkettä laskettaisiin lykkäyskorotus.

Varma Asioinnissa saat tehtyä arvioita eläkkeen määristä eri eläkkeen alkamisajankohdista. Eläkkeen määrä kannattaa selvittää ennen eläkehakemuksen tekemistä.

Tarkista oma alin eläkeikäsi, tavoite-eläkeikäsi ja ylin eläkeikäsi eläkelaskurista.

Lue lisää eläkkeen määrästä eri eläkevaihtoehdoissa sekä elinaikakertoimesta ja lykkäyskorotuksesta.

Terve! Sain nyt sen eläkepäätöksen työeläkkeestä. Tai vanhuuseläke tämä kuulemma on, vaikka enhän minä vanha ole. Mutta tuo naapurin Heikki saa kuulemma enemmän eläkettä, vaikka samoista hommista jäätiin eläkkeelle! Onkohan tämä nyt ihan oikein? Terveisin Topias-eno

Eläkettä kertyy koko työuran aikaisista ansioista ja harvoin kahdella ihmisellä on aivan samanlainen työura ja ansiot. Sen vuoksi eläke on yleensä aina erisuuruinen, vaikka kollegat jäisivätkin samasta työstä eläkkeelle.

Jos olet vielä työelämässä, voit katsoa koko eläkettä kerryttävän työhistoriasi työeläkeotteelta. Kirjaudu Varma Asiointiin ja valitse Työeläkeote-sivulla arviolaskelma. Jos olet jo jäänyt eläkkeelle, olet saanut eläkepäätöksen mukana eläkelaskelman, josta näet mistä työsuhteista ja ansioista eläkkeesi on laskettu.

Hei! Voi kun ne niin toivovat, että vielä jatkaisin töissä enkä jäisi lopullisesti eläkkeelle, vaikka ikää on jo 68 vuotta. Mutta onhan minun kai jäätävä eläkkeelle, että saisin ne loputkin eläke-eurot sieltä Varmasta ulos. Laitatko ne tulemaan minulle tilille vai mitä minun pitää tehdä? Terkuin Isotäti Krisse

Yleensä työsuhteen on päätyttävä, kun hakee vanhuuseläkettä. Kun täytät 68 vuotta tai ylimmän eläkeikäsi, voit hakea eläkettä ilman, että työsuhteesi päättyy. Näin siinä tilanteessa, ettet ole koskaan hakenut eläkettä tai jos olet jo aiemmin jäänyt eläkkeelle ja työskennellyt eläkkeellä ollessasi ja kerryttänyt uutta eläkettä. Eläkettä on aina haettava täyttämällä eläkehakemus. Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeellä, täytä uusi vanhuuseläkehakemus, jolla haet eläkkeellä työskentelystä kertynyt eläkkeen maksuun. Löydät kaikki eläkehakemukset Varma Asioinnista.

Aiemmin julkaistusta blogistani voit katsoa vinkit, miten ja milloin voit hakea eläkkeestä tehdystä työstä kertyneen eläkkeen.

Moi. Sitä leskeneläkettä pitäisi hakea äidille. Iskähän sai eläkettä Varmasta. Olen äidin luona käymässä ja olisi nyt ne verkkopankkitunnukset lähettyvillä. Soittaisitko minulle, kun ehdit? Terveisin pikkuserkku Seija

Perhe-eläkettä voi saada edunjättäjän alle 20-vuotiaat lapset, aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen osapuoli. Joissain tilanteissa myös entinen puoliso tai avopuolisokin voi olla oikeutettu perhe-eläkkeeseen.

Laskurilla voit tarkistaa, missä tilanteessa leskellä on oikeus perhe-eläkkeeseen.

Perhe-eläkettä voi hakea Varma Asioinnissa, jos edunjättäjä sai Varmasta eläkettä tai oli viimeksi vakuutettuna Varmassa. Leskeksi jäänyt tai alaikäisten lasten huoltaja voi kirjautua Varma Asiointiin pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella ja täyttää perhe-eläkehakemuksen Eläkehakemukset-sivulla. Ja ei huolta, jos täytät perhe-eläkehakemuksen "väärään" työeläkeyhtiöön. Siirrämme hakemuksen kyllä oikeaan työeläkeyhtiöön ja he antavat päätöksen perhe-eläkehakemukseen.

Hei! Meillä on se Espanjaan lähtö vappuaattona. Katsoin Varman sivuilta, että eläke maksetaankin vasta maanantaina 3.5.?!Olisi kyllä ollut hyvä saada laskut maksettua ennen lähtöä niin voisiko sen maksun laittaa tulemaan jo perjantaina 30.4.? Voitkos edistää tätä asiaa niin saataisiin vähän isompi matkakassa. Yt. Anne-täti

Eläke maksetaan kerran kuussa kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä. Jos toukokuun eläke maksettaisiin etuajassa jo 30.4. ja eläkkeensaaja kuolisikin samana päivänä, toukokuun eläke perittäisiin takaisin, koska oikeus eläkkeeseen syntyy kuukausittain. Eläkkeen maksupäivää ei siis voi siirtää, vaikka olisi miten hyvät suhteet työeläkeyhtiöön.

Eläkkeen maksupäivät voit tarkistaa maksupäiväkalenterista.

Isä jätti työeläkekorttinsa jonnekin uimahallilla. Mistä hän saa uuden kortin, jotta pääsee uimaan eläkeläishinnalla? Minne meidän pitää ilmoittaa kadonneesta kortista? Terveisin Pauliina-serkku

Voit saada työeläkekortin, jos olet vanhuuseläkkeellä, työuraeläkkeellä tai jatkuvalla työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos työeläkekorttisi katoaa, siitä ei tarvitse ilmoittaa Varmaan.

Voit tilata uuden työeläkekortin, kun kirjaudut pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella Varma Asiointiin. Uuden kortin voi tilata myös soittamalla asiakaspalveluumme. Uusi kortti tulee postitse noin kahden viikon kuluessa. Jos tarvitset työeläkekortin välittömästi käyttöön tai haluat varmistaa, että se kulkee aina mukanasi, kun kännykkä on mukana, voit hyödyntää sähköistä työeläkekorttia. Ota sähköinen työeläkekortti (pdf) käyttöön Varma Asioinnissa.

Lue lisää työeläkekortista.

Varma Asioinnissa voit seurata eläkkeesi kertymistä työeläkeotteelta, tehdä eläkearvioita, hakea eläkettä ja hoitaa eläkeasioitasi, jos olet vakuutettuna Varmassa tai Varman eläkeläinen.

Hoida eläkeasiasi Varma Asioinnissa

Blogi
Osittainen vanhuuseläke vai osatyökyvyttömyyseläke – Mikä eläkevaihtoehto olisi paikallaan, jos työkyky heikkenee viimeisinä työvuosina?
eläketurva 01.11.2023

Noora Mikander

Sisällöntuottaja

Noora Mikander työskentelee sisällöntuottajana eläkepalveluissa. Noora on työskennellyt työeläkealalla ja eläkkeensaajien asioiden parissa yli 10 vuoden ajan.

"Palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja itseasiointiin. Haluan neuvoa ja kannustaa eläkkeensaajiamme sähköisten palveluidemme käytössä. Haastavinta ja samalla myös palkitsevinta työssäni on yrittää löytää keinoja kertoa välillä monimutkaisista eläkeasioista ymmärrettävästi. Julkiseen keskusteluun nousevat eläkeläisten asiat näkyvät nopeasti työpöydälläni, ja se tekee työstäni mielenkiintoista ja vaihtelevaa."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä