YEL-laskuri

Paljonko yrittäjän eläkemaksu on? Mitä etuuksia saat YEL-maksulla? Laske YEL-työtulon vaikutus sosiaaliturvaasi ja arvioi yrittäjän YEL-maksun suuruus YEL-laskurilla eli yrittäjän eläkelaskurilla.

YEL-laskuri eli yrittäjän eläkelaskuri

Laskennassa on käytetty muun muassa seuraavia oletuksia:

 • Turva-arviot perustuvat vain tähän vakuutukseen ja ovat suuntaa-antavia.
 • YEL-vakuutuksen työtulo on ollut voimassa 2 vuotta.
 • Työttömyysturvan laskennassa on oletettu, että henkilöllä ei ole huollettavia lapsia.
 • Saadaksesi ansiopäivärahaa eli ansiosidonnaista työttömyysturvaa, sinun täytyy olla yrittäjien työttömyyskassan jäsen.
 • Laskuri ei huomioi työeläkeindeksiä eikä palkkakerrointa.
 • Henkilön asuinpaikka on Suomi.
 • Eläkearviot ovat ostovoimaltaan tämän päivän arvossa.
 • Mukana on arvio elinaikakertoimen vaikutuksesta.
 • Eläke on vanhuuseläkkeen määrä syöttämälläsi työtulolla kuluvasta päivästä laskurin ilmoittamaan eläkkeellejäämisikään asti. Jos et syötä kertynyttä eläkettä, laskuri ei huomioi muuta eläkekertymääsi.
 • Laskuri laskee eläkkeellejäämisiän ainoastaan eteenpäin. Laskuri olettaa, ettet ole siirtynyt eläkkeelle alimmassa eläkeiässäsi.

Laske YEL-maksun suuruus YEL-laskurilla

Arvioi YEL-maksun suuruus ja työtulon vaikutus sosiaaliturvaasi YEL-laskurin avulla.

 1. Syötä työtulosi YEL-laskurin Vuosittainen työtulo -kenttään. Työtulo on arvio työpanoksesi vuotuisesta arvosta. Sen tulee vastata palkkaa, jota tulisi maksaa vastaavasta työstä yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin sinä. Saat toimialasi ja yrityksesi liikevaihdon mukaisen työtulosuosituksen työtulolaskuristamme.
 2. Jos haluat, että laskurin eläkearviossa huomioidaan myös tähänastinen eläkekertymäsi, tarkista työeläkeotteeltasi arvio karttuneesta työeläkkeestä. Syötä karttuneen eläkkeen määrä Kertynyt eläke -kenttään. Asiakkaanamme voit tarkistaa työeläkeotteesi koska vain Varma Asioinnissa. Jos et ole vielä asiakkaamme, näet työeläkeotteen Työeläke.fi-palvelussa.
 3. Eläkkeen lisäksi työtulo määrittää työskentelynaikaisen sosiaaliturvasi kuten sairauspäivärahan, työttömyysturvan ja vanhempainrahat. Tutki yrittäjän eläkevakuutuslaskurista, millainen eläke- ja sosiaaliturva työtulollasi muodostuu.
 4. Muista, että voit vähentää YEL-maksun kokonaan verotuksessa. YEL-laskuri auttaa sinua päättämään sopivat maksuerät YEL-maksulle. Jos olet uusi yrittäjä, annamme YEL-maksuun automaattisesti 22 %:n alennuksen ensimmäiseksi neljäksi vuodeksi. Lue lisää, miten vähennät YEL-maksut verotuksessa.

Mitä minun pitää tietää YEL-vakuutuksesta?

Yrittäjänä vastaat itse oman eläketurvasi järjestämisestä ottamalla lakisääteisen YEL-vakuutuksen. Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä vähintään neljä kuukautta ja arvioitu työpanoksesi arvo on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (2024).

Lue tarkemmin, milloin tarvitset YEL-vakuutuksen

YEL-vakuuttaminen perustuu YEL-työtuloon. Se on arvio työpanoksesi rahallisesta arvosta vuositasolla. Työtulon tulee vastata sellaista palkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin sinä.

Lue lisää työtulon määrittämisestä

YEL-vakuutusmaksu lasketaan prosentteina YEL-työtulostasi. YEL-maksuprosentti vuonna 2024 on 24,10 % kaikilla 18–52-vuotiailla ja yli 63-vuotiailla. 53–62-vuotiaiden maksuprosentti on 25,60 %. Aloittavana yrittäjänä annamme YEL-maksuusi automaattisesti 22 %:n alennuksen neljän ensimmäisen vuoden ajan.

Lue lisää yrittäjän YEL-maksusta

Eläkkeen lisäksi YEL-työtulo määrittää yrittäjän työskentelynaikaisen sosiaaliturvan. Jos sairastut, Kelan sairauspäiväraha lasketaan YEL-työtulon perustella. Myös esimerkiksi vanhempainpäivärahasi lasketaan YEL-työtulosi perusteella. Jos työtulosi on vähintään 14 803 € vuodessa (2024), voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi.

Hae työtulomuutosta Varma Asioinnissa

Miten YEL-työtulo vaikuttaa sosiaaliturvaani?

YEL-vakuutus turvaa sinulle toimeentulon. YEL-työtulo ei vaikuta ainoastaan vanhuuseläkkeeseen, vaan siihen perustuvat myös muut työeläkelakien mukaiset eläkkeet sekä erilaiset etuudet, joihin voit olla oikeutettu jo ennen vanhuuseläkeikää.

Yrittäjälle karttuu työeläkettä 1,5 prosenttia vuosittaisesta YEL-työtulosta. Poikkeuksen tähän tekee 53–62-vuotiaat YEL-vakuutetut, joille eläkettä karttuu 1,7 prosenttia YEL-työtulosta siirtymäaikana 2017–2025.

Kela käyttää sairauspäivärahan laskemiseen vuosituloa, jonka pohjana on yrittäjällä YEL-työtulo. Vuositulo lasketaan niiltä 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet sairauspäivärahan alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos YEL-työtulo on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, Kela käyttää päivärahan laskemiseen keskimääräistä työtuloa.

Yrittäjä on oikeutettu sairauspäivärahaan, jos hän on sairauden takia työkyvytön ja ollut vähintään 3 kuukautta ennen työkyvyttömyyttä ansiotyössä työntekijänä tai yrittäjänä. Jos työedellytys ei täyty, voi sairauspäivärahaa saada vasta, kun työkyvyttömyys on jatkunut yhdenjaksoisesti 10 päivää.

YEL-vakuutusta ei laiteta tauolle lyhyen sairastamisen vuoksi. Pidemmän sairausloman ajaksi YEL-vakuutus voidaan kuitenkin päättää. Kun palaat töihin sairausloman jälkeen, ota uusi YEL-vakuutus.

YEL-vakuutus turvaa yrittäjän toimeentulon myös työkyvyttömyyden tapauksessa. Voit saada määräaikaisen kuntoutustuen tai pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen pitkäaikaisen sairauden aikana silloin, kun et pysty palaamaan työelämään esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen avulla. Tuen ja eläkkeen määrään vaikuttaa YEL-työtulosi suuruus.

YEL-vakuutuksella turvaat toimeentulosi myös perhevapaiden ajaksi. Kelan vanhempainpäivärahoihin kuuluvat äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainraha sekä osittainen vanhempainraha. Kaikkien näiden päivärahojen määrän perusteena käytetään vuosituloa, jonka laskemiseen käytetään yrittäjällä YEL-työtuloa.

Vuositulo lasketaan niiltä 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet vanhempainpäivärahan alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos YEL-työtulon määrä on muuttunut näiden 12 kuukauden aikana, käytetään keskimääräistä työtuloa.

Jos et työskentele yrittäjänä perhevapaan aikana, YEL-vakuutuksesi voidaan päättää viimeiseen työskentelypäivääsi. Kun palaat töihin yritykseesi, ota uusi vakuutus. Jos työskentelet perhevapaan aikana, YEL-vakuutusta ei päätetä. YEL-työtulosi tarkastaminen on kuitenkin paikallaan, jos työpanoksesi yrityksessä vähenee perhevapaan aikana.

Myös yrittäjä voi kohdata työttömyyttä. YEL-vakuutus turvaa toimeentulosi myös työttömyyden tapauksessa.

Kun YEL-työtulosi ylittää niin sanotun työttömyysturvarajan, vähintään 14 803 euroa (2024), sinulla voi olla mahdollisuus Kelan peruspäivärahaan. Jos YEL-työtulosi on tätä pienempi, voit hakea Kelasta työmarkkinatukea.

Jos olet yrittäjien työttömyyskassan jäsen, voit olla oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Ansiosidonnaisen päivärahan määrä perustuu YEL-työtuloosi. Pitämällä YEL-vakuutuksesi ajan tasalla ja liittymällä työttömyyskassan jäseneksi, saat työttömyyden sattuessa ansiotasoosi perustuvan työttömyyskorvauksen.

Kun sinulla on YEL-vakuutus, voit ottaa itsellesi myös yrittäjän vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen. Tapaturmavakuutuksen vuosityöansio sidotaan YEL-työtuloosi. YEL-työtulosi vaikuttaa myös työtapaturmasta mahdollisesti seuraaviin ansionmenetyskorvauksiin ja eläkkeisiin.

YEL-vakuutus turvaa myös perheenhuoltajan menehtyessä.

Lue lisää perhe-eläkkeestä eli lapsen- ja leskeneläkkeestä

YEL-vakuutus helposti verkosta tai puhelimitse

Saat YEL-vakuutuksen nopeasti suoraan verkosta. Tarvitset vakuutushakemusta varten vain:

 • 2–5 minuuttia
 • verkkopankkitunnukset tai Mobiilivarmenteen.

Jos sinulla on jo YEL-vakuutus muualla, hoidamme irtisanomisen puolestasi.

Jos olet uusi yrittäjä, saat automaattisesti meiltä 22 %:n alennuksen vakuutusmaksuusi ensimmäisen neljän vuoden ajaksi.

Ota YEL-vakuutus

Voit ottaa YEL-vakuutuksen myös puhelimitse. Soita meille numeroon 010 192 100 ja käydään tilanteesi yhdessä läpi. Voimme hoitaa puolestasi kaiken YEL-vakuuttamiseen liittyvän.

Tavoitat asiakaspalvelumme maanantaista perjantaihin kello 8–17.

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • hakea muutosta YEL-työtuloosi
 • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
 • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.

Kirjaudu Varma Asiointiin