Siirry sisältöön

Eläkkeen hakeminen

Digitaalinen hakemus ja päätös nopeuttavat asiointiasi

Eläke on etuus, jota täytyy hakea

Ennen eläkkeen hakemista voit tarvittaessa arvioida eläkkeesi määrää verkkopalvelussamme.

 1. Tarkista tältä sivulta eri eläkkeiden saamisen edellytykset. Katso myös, mitä muita tietoja tarvitset hakemuksen täyttämiseen kuin IBAN-tilinumerosi.
 2. Täytä hakemus verkossa. Tarkista, milloin on oikea aika tehdä hakemus.

Voit hakea samalla kertaa sekä työ- että kansaneläkettä. Tarkista, saisitko myös Kelan eläkettä. Jos sairaus haittaa työelämässä jatkamistasi, harkitse myös kuntoutusta.

Työnantaja, onko työntekijäsi jäämässä eläkkeelle? Lue miten työnantajan on hyvä toimia (pdf).

Hae eläkettä verkossa

Tunnistaudu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Eläkehakemukset

Hae eläkettä oikeaan aikaan

Vanhuuseläkkeen hakemiseen riittää yleensä parin viikon aika. Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen kestää kauemmin.

Jos olet asunut tai työskennellyt eri maissa, haet eläkkeitä yleensä asuinmaasi kautta. Jos asut nyt Suomessa ja olet ollut aiemmin ulkomailla, tee  hakemuksesi Varmaan 6 kuukautta ennen eläkkeen alkua. Täytä myös liite Asuminen ja työnteko ulkomailla.

Näin haet vanhuuseläkettä

1. Anna syntymävuosi 1950 – 1962 ja 2. valitse vaihe palkista klikkaamalla.

Olen työelämässä
Haen eläkettä
Olen eläkkeellä

Olen työelämässä

Anna syntymävuosi!

Syntymävuoden on oltava välillä 1950 - 1962!

Eläkeuudistuksen jälkeen 2017 alkaen eläkkeesi karttuu 1,5 % vuodessa. Lisäksi eläkettäsi korotetaan 0,4 % jokaista lykättyä kuukautta kohti, jos jatkat töissä 63 vuoden iän täyttämisen jälkeen.

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä oman valintasi mukaan 63–68-vuotiaana. Ota eläkeasiat puheeksi työpaikalla, vaikkapa kehityskeskustelussa.

Eläke alkaa työsuhteen päätyttyä aikaisintaan 63 vuoden iän täyttymistä seuraavan kuukauden alusta.

Sinulle karttuu eläkettä 1,7 % vuodessa 53–62-vuotiaana ja 1,5 % vuodessa 63 vuoden iän täyttämisen jälkeen. Lisäksi eläkettäsi korotetaan 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta, jos jatkat töissä alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen.

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä haluamanasi ajankohtana alimman ja ylimmän eläkeiän välillä. Tavoite-eläkeiässä lykkäyskorotuksen vaikutus (0,4 % kuukaudessa 2017 alkaen) on yhtä suuri kuin elinaikakertoimesta aiheutuva vähennys alimmassa eläkeiässä.

Ota eläkeasiat puheeksi työpaikalla, vaikkapa kehityskeskustelussa.

Eläke alkaa työsuhteen päätyttyä aikaisintaan alimman eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta.

Haen eläkettä

Anna syntymävuosi!

Syntymävuoden on oltava välillä 1950 - 1962!

Alin eläkeikäsi on @MinYear @MinMonth, tavoite-eläkeikäsi @TargetYear @TargetMonth ja ylin eläkeikäsi @MaxYear.
Alin eläkeikäsi on @MinYear @MinMonth ja ylin eläkeikäsi @MaxYear.

 1. Päätä milloin haluat siirtyä eläkkeelle.
 2. Sovi työsuhteen päättymisestä hyvissä ajoin. Työsuhteen pitää päättyä ennen eläkkeen alkamista. 68 vuotta täyttäneelle eläke voidaan myöntää, vaikka työsuhde jatkuisikin.
 3. Hae eläkettä 2 viikkoa ennen eläkkeen alkamista. (Jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla, hae 6 kuukautta ennen.) Ota käyttöösi sähköinen asiakkuus ja löydät kaikki eläketietosi yhdestä paikasta. Täytä hakemukseen tilinumerosi IBAN-muodossa eläkkeen maksamista varten.
 4. Saat lopullisen eläkepäätöksen vasta sitten, kun työnantaja on ilmoittanut työsuhteen päättymispäivän ja palkkatiedot tulorekisteriin.   
 5. Saat viestin päätöksen valmistumisesta ja näet päätöksen sähköisessä arkistossa. Jos et valinnut sähköistä asiakkuutta, saat päätöksen postitse kotiosoitteeseesi.
Täytä sähköinen hakemus

Olen eläkkeellä

Saat eläkkeen tilillesi päätöksen postittamisen jälkeen. Jatkossa eläke on tilillä kunkin kuukauden 1. pankkipäivänä.

Eläkeläisalennuksiin oikeuttava työeläkekortti tulee kotiosoitteeseesi noin 2 viikkoa päätöksen jälkeen. Voit myös tallentaa työeläkekorttisi sähköisenä puhelimeesi.

Voit mennä ansiotyöhön eläkkeen alkamisen jälkeen. Palkkatyöstä eläkkeen rinnalla karttuu eläkettä 1,5 % vuodessa, eikä ansaintarajoituksia ole.

Ota haltuun vanhuuseläke pähkinänkuoressa

Vanhuuseläke (pdf)

Näin haet 62-vuotiaan työttömän vanhuuseläkettä

 1. Anna syntymävuosi 1955 – 1957 ja
 2. valitse vaihe palkista klikkaamalla.
Olen työttömyys­päivä­rahan lisä­päivillä
Haen eläkettä
Olen eläkkeellä

Olen työttömyys­päivä­rahan lisä­päivillä

Anna syntymävuosi.

Syntymävuoden on oltava välillä 1955 - 1957.

Ikä työsuhteen päätyessä vähintään @MinYear @MinMonth. Työssä vähintään 5/20 vuotta.

Työttömyyspäiväraha enintään 5 päivältä viikossa eli 500 päivältä = noin 2 vuotta.

Lisäpäivät, koska ikä 500 päivän täyttyessä vähintään @AfterExtraAge.

 1. Tee hakemus eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana. (Jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla, hae 6 kuukautta ennen.) Valitse vanhuuseläkehakemuksesta vaihtoehto "Vanhuuseläke 62 vuotta täyttäneelle työttömyyspäivärahan lisäpäiviä saaneelle". Ota käyttöösi sähköinen asiakkuus ja löydät kaikki eläketietosi yhdestä paikasta. Täytä hakemukseen tilinumerosi IBAN-muodossa eläkkeen maksamista varten.
 2. Ilmoita päivärahan maksajalle, minkä kuukauden alusta siirryt eläkkeelle, ja pyydä lisäpäivätodistus.
 3. Lähetä työttömyyskassan todistus meille samalla, kun teet hakemuksen. Jos et saa todistusta ajoissa, lähetä se meille heti, kun saat sen.
 4. Saat lopullisen eläkepäätöksen vasta sitten, kun työnantaja on ilmoittanut työsuhteen päättymispäivän ja palkkatiedot tulorekisteriin.
 5. Saat viestin päätöksen valmistumisesta ja näet sen sähköisessä arkistossa.  Jos et valinnut sähköistä asiointia, saat päätöksen postitse kotiosoitteeseesi. Eläke alkaa aikaisintaan 62 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Työttömän vanhuuseläkettä ei myönnetä takautuvasti.
Tee hakemus verkossa

Olen eläkkeellä

Saat eläkkeen tilillesi päätöksen postittamisen jälkeen. Jatkossa eläke on tilillä kunkin kuukauden 1. pankkipäivänä.

Eläkeläisalennuksiin oikeuttava työeläkekortti tulee kotiosoitteeseesi noin 2 viikkoa päätöksen jälkeen. Voit myös tallentaa työeläkekorttisi sähköisenä puhelimeesi.

Voit mennä ansiotyöhön eläkkeen alkamisen jälkeen. Palkkatyöstä eläkkeen rinnalla karttuu uutta eläkettä 1,5 % vuodessa, eikä ansaintarajoituksia ole.

Työttömän vanhuuseläke jo 62-vuotiaana?

Työttömän eläketurva (pdf)

Näin haet osittaista vanhuuseläkettä

 1. Suunnittele. Arvioi eläkkeesi määrä verkkopalvelussamme.  Mieti myös, muuttuvatko nykyiset työansiosi, sillä työskentely osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla on vapaaehtoista. Voit jo miettiä sitäkin, milloin aiot siirtyä kokonaan vanhuuseläkkeelle.
 2. Sovi. Jos olet työsuhteessa ja haluat vähentää työaikaasi, sinun pitää sopia siitä työnantajan kanssa. Jos olet yrittäjä, ja työpanoksesi muuttuu siirtyessäsi osittaiselle vanhuuseläkkeelle, ilmoita uusi YEL-työtulosi eläkehakemuksella. Yrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen, jos työpanos ylittää vakuuttamisvelvollisuuden alarajan (7 799,37 euroa vuonna 2019).
 3. Hae. Tee hakemus noin 2 viikkoa ennen eläkkeen alkamista. Osittainen vanhuuseläke alkaa aikaisintaan hakemista seuraavan kuukauden alusta. 

Huomaathan, että kun aikanaan päätät siirtyä kokonaan vanhuuseläkkeelle, sinun pitää hakea sitä erikseen.
Osittainen vanhuuseläke (pdf)

Vanhuuseläkkeen vaihtoehtoja miettivälle eläkevalmennusta

Osittainen vanhuuseläke

 • Alaikäraja 61 vuotta
 • Määrä 25 tai 50 % edellisen vuoden loppuun mennessä karttuneesta eläkkeestä
Tee hakemus verkossa

Näin haet perhe-eläkettä

Hae perhe-eläkettä mahdollisimman pian mutta viimeistään puolen vuoden kuluessa edunjättäjän kuoleman jälkeen. Ilman erityistä syytä perhe-eläkettä ei makseta pidemmältä ajalta takautuvasti.

Jätä hakemus Varmaan, jos edunjättäjä sai meiltä eläkettä tai hänen työansionsa kahdelta viimeiseltä vuodelta oli vakuutettu pääosin meillä.

 1. Täytä lesken eläkehakemus, jos sinulla on oikeus leskeneläkkeeseen.
 2. Täytä jokaisesta lapsesta oma lapsen perhe-eläkehakemus.
 3. Täytä lisäksi liite U, Asuminen ja työnteko ulkomailla, jos sinä tai edunjättäjä olette työskennelleet tai asuneet ulkomailla. 

Alla olevista pdf-lomakkeista voit tarkistaa, mitä tietoja tarvitset, kun teet hakemusta. Nopeimmin saat hakemuksesi perille Varman verkkopalvelussa.

Perhe-eläke (pdf)

Perhe-eläkkeen voi saada

 • alle 18-vuotias lapsi
 • aviopuoliso
 • rekisteröidyn parisuhteen osapuoli

Avopuoliso ei voi saada perhe-eläkettä.

Tarkista lesken oikeus

Pdf-hakemukset

Jos et voi tehdä sähköistä hakemusta, käytä Työeläke.fi:n hakemuslomakkeita. Täytä lomake mieluiten tietokoneen ruudulla, tulosta ja allekirjoita se. Voit lähettää hakemuksen joko postitse osoitteeseen Varma, PL 3, 00098 VARMA tai skannata allekirjoitetun hakemuksesi ja lähettää sen suojattuna sähköpostitse.

Lesken eläkehakemus (pdf)
Lapsen eläkehakemus (pdf) 
Tietoa eläkkeenhakijalle (pdf)

Asuminen ja työnteko ulkomailla, liite U (pdf)

Näin lähetät suojattua sähköpostia Varmaan

Lähetä pdf-perhe-eläkehakemus suojattuna osoitteessa https://turvaposti.varma.fi

 1. Lisää lähettäjäksi oma sähköpostiosoitteesi.
 2. Paina "Jatka" ja kirjoita aihe ja viesti sekä lisää tarvittavat liitetiedostot. Paina "Lähetä".

Hae ja seuraa hakemuksesi etenemistä verkossa

Eläkepäätöstä odottavan aika voi tuntua pitkältä. Jätettyäsi hakemuksesi voit seurata sen käsittelyä verkkopalvelussamme.

Vanhuuseläkkeen käsittely kestää keskimäärin alle kaksi viikkoa. Hakemuksen aikaistaminen ei edistä asiaa, sillä saat eläkkeen  vasta, kun työsuhteesi on päättynyt ja saamme työnantajaltasi lopulliset, toteutuneet palkkatiedot. Tästä syystä hakemus kannattaa tehdä vasta kaksi viikkoa ennen eläkkeen alkamista. Jos olet työskennellyt ulkomailla, käsittely vie keskimääräistä kauemmin.
Osittaisesta vanhuuseläkkeestä saat meiltä päätöksen keskimäärin noin viikossa.

Työkyvyttömyyseläkkeen käsittely kestää keskimäärin noin kuusi viikkoa. Eläkettä kannattaa hakea 2 - 3 kuukautta ennen 300 päivän sairauspäivärahakauden päättymistä. Näin ehdit todennäköisesti saada meiltä eläkepäätöksen ennen kuin päivärahasi maksaminen päättyy.

Perhe-eläkkeen saa yleensä noin kahden viikon kuluttua hakemisesta. Lesken eläkehakemuksen käsittelyä voi seurata verkossa.

Huomaathan, että hakemuksen käsittely voi kestää keskimääräistä kauemmin, jos joudumme odottamaan jotakin päätöksen antamista varten välttämätöntä lisätietoa.

(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();