Käytämme sivustolla evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen, sisältöjen kohdentamiseen ja markkinointiin sekä sivuston kehittämiseen. Saat kytkettyä evästeet pois halutessasi.
Yrittäjänä arvioit itse YEL-työtulosi eli oman työpanoksesi rahallisen arvon. YEL-työtulosi tulisi vastata sellaista vuosipalkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin sinä olet. YEL-työtulolla ei kuitenkaan tarkoiteta pelkästään yrityksesi tuottamaa voittoa tai yrittäjänä nostamaasi palkkaa. Kun määrittelet YEL-työtulosi, ota huomioon työskentelytuntiesi määrä, yrityksesi liikevaihto sekä toimintasi mahdollinen kausiluonteisuus.
YEL-työtulo kannattaa määritellä alusta asti oikealle tasolle, sillä sen mukaan lasketaan eläkekertymäsi sekä YEL-vakuutusmaksusi. YEL-työtulo arvioidaan aina vuositasolla. Jos työpanoksesi arvo muuttuu, voit tarvittaessa muuttaa sitä kesken vuoden - et kuitenkaan takautuvasti.
Yrittäjän eläkevakuutuksen perusteena oleva YEL-työtulo vaikuttaa myös muuhun sosiaaliturvaasi. Esimerkiksi sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrä lasketaan YEL-työtulosi perusteella.
Aloittava yrittäjä saa 22 % alennusta!
Jos olet aloittamassa ensimmäistä yritystäsi, saat 22 % alennuksen YEL-vakuutusmaksuusi neljän ensimmäisen vuoden ajalta. Alennuskausi alkaa, kun otat YEL-vakuutuksen ensimmäisen kerran. Yrittäjän eläkevakuutusmaksun voi myös vähentää täysimääräisesti joko henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa.
YEL-vakuutusmaksusi suuruus lasketaan YEL-työtulosi perusteella.
Ikäsi vaikuttaa YEL-maksuprosenttiisi:
alle 53- tai yli 62-vuotiaalla maksu on 24,1 % työtulosta
53-62 -vuotiaan maksu on 25,6 % työtulosta
Yrittäjän YEL- ja TyEL-laskuri 2019
Laske työtulojen vaikutus sosiaaliturvaasi sekä arvioi vakuutusmaksujen suuruus.
Voit jäädä eläkkeelle aikaisintaan @RetirementYear v @RetirementMonth kk ikäisenä.Ylin eläkeikä @RetirementYear-vuotta.Tällä laskurilla voit laskea 70 ikävuoteen saakka.
Turva-arviot perustuvat vain tähän vakuutukseen ja ovat suuntaa-antavia.
YEL-vakuutuksen työtulo on ollut voimassa 2 vuotta.
Työttömyysturvan laskennassa on oletettu, että henkilöllä ei ole huollettavia lapsia.
Mukana on arvio elinaikakertoimen vaikutuksesta.
Henkilön asuinpaikka on Suomi.
Eläkearviot ovat ostovoimaltaan tämän päivän arvossa.
Huomiot
Sairauspäiväraha: Yrittäjä on oikeutettu sairauspäivärahaan, jos hän on sairauden takia työkyvytön ja ollut vähintään 3 kuukautta ennen työkyvyttömyyttä ansiotyössä työntekijänä tai yrittäjänä. Jos työedellytys ei täyty, voi sairauspäivärahaa saada vasta, kun työkyvyttömyys on jatkunut yhdenjaksoisesti 10 päivää.
Ansiosidonnainen päiväraha: Ansiosidonnaisen päivärahan saaminen edellyttää yrittäjän jäsenyyttä työttömyyskassassa.
Vakuutusmaksu: YEL-vakuutusmaksun voi maksaa joko yrittäjä itse tai yritys. Maksu on molemmille vähennyskelpoinen meno verotuksessa.
YEL turvaa myös työkyvyttömyystilanteessa ja perheenhuoltajan kuollessa.
YEL-eläke on vanhuuseläkkeen määrä syöttämälläsi työtulolla kuluvasta päivästä laskurin ilmoittamaan eläkkeellejäämisikään asti. Laskuri ei huomioi muuta eläkekertymääsi.
Kevytyrittäjä vakuutetaan YEL:n mukaan
Kevytyrittäjällä tarkoitetaan itsensä työllistäjää, jolla ei tarvitse olla omaa yritystä tai y-tunnusta. Kevytyrittäjä työskentelee itsenäisesti ja laskuttaa asiakkaitaan laskutuspalvelun kautta. Myös kevytyrittäjä tarvitsee YEL-vakuutuksen, jos vakuuttamisen ehdot täyttyvät.
Perusasiat kevytyrittäjän YEL-vakuuttamisesta
Itsensä työllistäjillä on velvollisuus vakuuttaa itsensä YEL:n mukaan, jos toiminta kestää vähintään 4 kuukautta ja YEL-työtulo eli työpanoksen arvo on vähintään 7799,37 euroa vuodessa (2019).
Epäsäännöllinen, mutta toistuva yrittäjätoiminta rinnastuu kausiluontoiseen yrittäjyyteen ja voi edellyttää YEL-vakuutuksen ottamista.
YEL on yrittäjän sosiaaliturvan perusta
Voimassa oleva YEL-vakuutus mahdollistaa yrittäjän tapaturmavakuutuksen ottamisen.
YEL-työtulon perusteella määräytyvät myös sairaus- ja vanhempainpäiväraha sekä työttömyysetuudet.
Yrittäjä voi liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, jos YEL-työtulo on vähintään 12 816 euroa vuodessa (v. 2019).
Aloittavan yrittäjän muistilista
Kun olet aloittamassa yritystoimintaa, huolehdi ihan ensimmäiseksi perusta kuntoon ja hanki itsellesi lakisääteinen yrittäjän eläkevakuutus eli YEL. Ota YEL-vakuutus tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 192 100.
viestiä nopeasti ja turvallisesti Varman asiantuntijoiden kanssa
hakea YEL-laskuillesi lisää maksuaikaa
Yrittäjänä voit kirjautua palveluun heti omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Yritystunnukset saat täyttämällä verkkopalvelusopimuksen. Linkki ohjaa sinut ensin tunnistautumaan ja sitten täyttämään sopimuksen. Lähetämme sähköpostiisi tiedon, kun tunnukset on avattu.
Jos sinulla ei ole vakituisia työntekijöitä ja maksat palkkoja alle 8 502 euroa puolen vuoden aikana, voit toimia tilapäisenä työnantajana. Tilapäisellä työnantajalla ei ole jatkuvaa vakuutussopimusta.
Ilmoita palkkatiedot tulorekisteriin esimerkiksi maksuttomassa Palkka.fi-palvelussa tai kaupallisessa palkkapalvelussa kuten Palkkaus.fi.
Jos käytät Palkka.fi -palvelua, valitse verkkolomakkeen valikosta yhtiöksi Varma. Sinun ei tarvitse erikseen kirjoittaa yhtiötunnusta tai eläkejärjestelynumeroa.
Voit itse valita, haluatko TyEL-laskun Varmasta vai haetko maksutiedot Palkka.fi:stä. Jos valitset laskun Varmasta, saat halutessasi käyttöösi myös verkkolaskupalvelun ja koontilaskun. Lue lisää maksamisesta Palkka.fi-palvelun sivuilta.
Jos käytät tulorekisterin sähköistä asiointipalvelua tai lähetät palkat suoraan palkkajärjestelmästä, ilmoita Varman yhtiötunnus 55 ja tilapäisen työnantajan eläkejärjestelynumero 55-3999990D.
Lakisääteinen tapaturmavakuutus
Saatat tarvita työntekijöillesi myös tapaturmavakuutuksen, pyydä tarjous Ifistä.