YEL-perustietoa yrittäjälle

Yrittäjä, tältä sivulta löydät kaikki perustiedot YEL:iin ja suositun YEL-laskurin.

Katso mitä eläkevakuutuksia tarvitset

Antamiesi tietojen perusteella voit eläkevakuuttaa työntekijäsi Pesti-palvelussa. Se on tarkoitettu satunnaisesti työllistävälle työnantajalle, jonka työntekijöiden palkkasumma kuuden kuukauden yhtäjaksoisena aikana alittaa 8 346 €. Antamiesi tietojen perusteella et näyttäisi tarvitsevan lakisääteistä eläkevakuutusta. Ota yhteyttä niin varmistetaan asia. Puhelinnumero: 010 192 100. Antamiesi tietojen perusteella tarvitset työntekijöillesi TyEL-vakuutuksen. Antamiesi tietojen perusteella tarvitset itsellesi sekä työntekijöillesi TYEL-vakuutuksen. Yksi TyEL-vakuutus riittää. Antamiesi tietojen perusteella tarvitset yrittäjänä YEL-vakuutuksen sekä työntekijöillesi TyEL-vakuutuksen. Antamiesi tietojen perusteella tarvitset yrittäjänä TyEL-vakuutuksen. Antamiesi tietojen perusteella tarvitset yrittäjänä YEL-vakuutuksen.

Omistajien ja perheenjäsenten vakuuttaminen

Lue lisää

Yrittäjän YEL- ja TyEL-laskuri 2018

Laske työtulojen vaikutus sosiaaliturvaasi sekä arvioi vakuutusmaksujen suuruus.

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL)

YEL:n piiriin kuuluvat 18–67-vuotiaat.
Voit jäädä eläkkeelle aikaisintaan @RetirementYear v @RetirementMonth kk ikäisenä. Ylin eläkeikä @RetirementYear-vuotta. Tällä laskurilla voit laskea 70 ikävuoteen saakka.
0 € / arkipäivä
0 € / arkipäivä
Työttömyyspäiväraha
0 € / työpäivä
0 € / työpäivä
0 € / kuukausi

0 € / vuosi
0 € / kuukausi

Työntekijän eläkevakuutus (TyEL)

€ / vuosi

0 € / kuukausi
Ota vakuutus Muuta työtuloa
Jätä yhteydenottopyyntö
Kiitos yhteydenotosta. Olemme sinuun pian yhteydessä.
Takaisin

Laskennassa on käytetty mm. seuraavia oletuksia:

Turva-arviot perustuvat vain tähän vakuutukseen ja ovat suuntaa-antavia. YEL-vakuutuksen työtulo on ollut voimassa 2 vuotta. Työttömyysturvan laskennassa on oletettu, että henkilöllä ei ole huollettavia lapsia. Mukana on arvio elinaikakertoimen vaikutuksesta. Henkilön asuinpaikka on Suomi. Eläkearviot ovat ostovoimaltaan tämän päivän arvossa.

Huomiot

Sairauspäiväraha: Yrittäjä on oikeutettu sairauspäivärahaan, jos hän on sairauden takia työkyvytön ja ollut vähintään 3 kuukautta ennen työkyvyttömyyttä ansiotyössä työntekijänä tai yrittäjänä. Jos työedellytys ei täyty, voi sairauspäivärahaa saada vasta, kun työkyvyttömyys on jatkunut yhdenjaksoisesti 55 päivää. Ansiosidonnainen päiväraha: Ansiosidonnaisen päivärahan saaminen edellyttää yrittäjän jäsenyyttä työttömyyskassassa. Vakuutusmaksu: YEL-vakuutusmaksun voi maksaa joko yrittäjä itse tai yritys. Maksu on molemmille vähennyskelpoinen meno verotuksessa. YEL turvaa myös työkyvyttömyystilanteessa ja perheenhuoltajan kuollessa. YEL-eläke on vanhuuseläkkeen määrä syöttämälläsi työtulolla.

Aloittavan yrittäjän muistilista

1. Laita perusta kuntoon ja hanki YEL-vakuutus

Hanki ensimmäiseksi yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus eli YEL.

Ota YEL-vakuutus tästä tai soita meille 010 192 100.

2. Turvaa oikeutesi ja ota oikeusturvavakuutus

Myös oikeusturvavakuutus kannattaa hankkia jo alkumetreillä. Täydennä vakuutusturvaasi kattamaan tarpeelliset asiat. If Oikea Turva -kartoitus auttaa vakuutusten valinnassa.

Tutustu oikeusturvavakuutukseen IFin sivuilla. 

3. Luotettavat pankkipalvelut ovat kaiken A ja O

Yrityksesi tarvitsee toimiakseen myös luotettavat pankkipalvelut. Tilin ja muut peruspalvelut saat helposti ja vaivattomasti soittamalla Nordea Yrityspalveluun 0200 2121 (ma-su, 24h/vrk). Voit myös käydä laajemman palveluneuvottelun yrityksesi tarpeista puhelimitse.

Tutustu Etuyrittäjäohjelmaan Nordean sivuilla.

Suunnittele liiketoimintaasi sähköisillä yrittäjän työkaluilla

Liiketoimintasi suunnitteleminen on helppoa ja mutkatonta sähköisillä yrittäjän työkaluilla. Olemme koonneet kaikki tarvittavat työkalut yhteen paikkaan  veloituksetta käyttöösi osoitteeseen Onnistuyrittäjänä.fi.

Onnistuyrittäjänä.fi-sivustolta löydät mm. suositut Business Model Canvaksen, liiketoimintasuunnitelman, sekä rahoitus-, kannattavuus- ja kassavirtalaskelma työkalut. Suunnittelu kannattaa aina, olit sitten vasta aloittelemassa tai jo yritystoiminnan konkari.

Suunnittele liiketoimintaasi sähköisillä yrittäjän työkaluilla

YEL on vakuutus elämän varalle

YEL on vakuutus elämän varalle
YEL-vakuutuksen työtulo vaikuttaa yrittäjän koko sosiaaliturvaan ja on siksi tärkeä jokaiselle yrittäjälle iästä riippumatta. Jos sairastut tai saat lapsia, olet oikeutettu Kelan myöntämiin päivärahoihin. Päivärahojen laskennan pohjana on YEL-työtulo. Myös työttömyyspäivärahaoikeus ja ansiopäiväraha määräytyvät työtulon perusteella.
 
YEL-vakuutus määrittää myös eläketurvasi
Jos sairastut työurasi aikana niin, ettet pysty jatkamaan työskentelyä, on työkyvyttömyyseläke turvanasi. YEL-työtulo vaikuttaa työkyvyttömyyseläkkeesi suuruuteen ja määrittää myös perhe-eläkkeen kuolemantapauksen sattuessa. Myös vanhuuseläkkeesi karttuu YEL-työtulosi mukaisesti.

YEL-työtulo vaikuttaa

Mikä on oikea työtulo?

Työtulo on oman työpanoksesi arvo. Hyvä ohjenuora on, että työtulon pitää olla samansuuruinen kuin palkka, joka työsuhteessa maksettaisiin yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin sinä olet. Yrittäjänä määrität itse työtulosi sopivan suuruiseksi.

Katso video ja tee visa

Maritta Varman vakuutuspalveluista kertoo lyhyesti miten määrität itsellesi oikean työtulon ja auttaa sinua miettimään minkä suuruinen työtulo olisi sinulle sopiva.

Mitä voit tehdä verkkopalvelussamme?

Verkkopalvelussamme voit

 • tulostaa vakuutustodistuksen tarjouksen liitteeksi
 • tulostaa työtulotodistuksen
 • muuttaa työtuloa ja eräkuukausia
 • viestiä nopeasti ja turvallisesti Varman asiantuntijoiden kanssa
 • hakea maksuillesi lisäaikaa

Yrittäjänä voit kirjautua palveluun heti omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi. Yritystunnukset saat täyttämällä verkkopalvelusopimuksen.

Hoida asiasi kätevästi verkossa

Asioi verkossa
Tilaa tunnukset

 

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Työntekijäsi eläketurva on sinun käsissäsi. Ota hänelle TyEL-vakuutus meiltä, jos

 • työ tehdään työsuhteessa
 • työntekijä on 17–67-vuotias
 • työstä maksettu palkka on 58,27 euroa/kk tai enemmän

Jos sinulla ei ole vakituisia työntekijöitä ja maksat palkkoja alle 8 346 euroa puolen vuoden aikana, voit hoitaa vakuuttamisen tilapäisen työnantajan Pesti-palvelussa.

Tarvitset työntekijöillesi myös tapaturmavakuutuksen, pyydä tarjous Ifistä.

Vakuuta työntekijäsi

Ota TyEL-vakuutus
Siirry Pestiin

tai soita meille 010 192 100

Todistukset

Kun tarvitset vakuutustodistuksen tarjouksen liitteeksi, tulosta se verkkopalvelustamme.

Saat meiltä todistuksen myös YEL-vakuutuksesi työtulosta, kun haet

 • asumistukea
 • työttömyystukea
 • Kelan päivärahaa
 • opintotukea
 • tai päivähoitopaikkaa lapsellesi.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai Varman yritystunnuksilla.

Tulosta todistus
(function (w, d, s, l, i) { w[l] = w[l] || []; w[l].push({ 'gtm.start': new Date().getTime(), event: 'gtm.js' }); var f = d.getElementsByTagName(s)[0], j = d.createElement(s), dl = l != 'dataLayer' ? '&l=' + l : ''; j.async = true; j.src = '//www.googletagmanager.com/gtm.js?id=' + i + dl; f.parentNode.insertBefore(j, f); })(window, document, 'script', 'dataLayer', 'GTM-MJL5CR'); (function(w, t, f) { var s='script',o='_giosg',h='https://service.giosg.com',e,n;e=t.createElement(s);e.async=1;e.src=h+'/live/'; w[o]=w[o]||function() {(w[o]._e=w[o]._e||[]).push(arguments)} ;w[o]._c=f;w[o]._h=h;n=t.getElementsByTagName(s)[0];n.parentNode.insertBefore(e,n); })(window,document,3860); (function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:928553,hjsv:6}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv='); var _vwo_code = (function () { var account_id = 65925, settings_tolerance = 2000, library_tolerance = 2500, use_existing_jquery = false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f = false, d = document; return { use_existing_jquery: function () { return use_existing_jquery; }, library_tolerance: function () { return library_tolerance; }, finish: function () { if (!f) { f = true; var a = d.getElementById('_vis_opt_path_hides'); if (a) a.parentNode.removeChild(a); } }, finished: function () { return f; }, load: function (a) { var b = d.createElement('script'); b.src = a; b.type = 'text/javascript'; b.innerText; b.onerror = function () { _vwo_code.finish(); }; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b); }, init: function () { settings_timer = setTimeout('_vwo_code.finish()', settings_tolerance); var a = d.createElement('style'), b = 'body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}', h = d.getElementsByTagName('head')[0]; a.setAttribute('id', '_vis_opt_path_hides'); a.setAttribute('type', 'text/css'); if (a.styleSheet) a.styleSheet.cssText = b; else a.appendChild(d.createTextNode(b)); h.appendChild(a); this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a=' + account_id + '&u=' + encodeURIComponent(d.URL) + '&r=' + Math.random()); return settings_timer; } }; }()); _vwo_settings_timer = _vwo_code.init(); var _paq = _paq || []; /* tracker methods like "setCustomDimension" should be called before "trackPageView" */ _paq.push(["setCookieDomain", "*.varma.fi"]); _paq.push(["setDomains", ["*.varma.fi"]]); _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u="//piwik.varma.fi/piwik/"; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'piwik.php']); _paq.push(['setSiteId', '1']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.type='text/javascript'; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+'piwik.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();